Yaşanan birçok yıkım sonrasında vatandaşlarımız , oturdukları binaların depreme dayanıklılığını merak ediyor.İstanbul başta olmak üzere birçok şehrin fay hattının üzerinde olduğunu bildiğimiz için dayanıklılık testleri yaptırmak şart oldu.Binasının yeterli olup olmadığını merak eden vatandaşlar  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen kurum ve kuruluşlara giderek başvuru yapıyor.Bu başvurudan sonra test gerçekleşiyor.


Yapılan test binaların betonundan örnek alınarak yapılıyor.Tarama işlemi sonrasında risk tespit raporu çıkarılıyor.Bu raporlar farklı işlemlerle gerçekleşiyor.Binanın farklı bölümlerinden alınan karotlar laboratuvar ortamında inceleniyor.Bu işlemler içinse uzun vakite ihtiyaç duyulabiliyor.

Bu testlerin maliyeti binalardaki kat sahiplerinden karşılanırken bu test için bir tane kat malikinin başvuruda bulunması yeterli.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Deprem Güçlendirme Derneği Başkanı Sinan Türkkan şu açıklamaları yaptı :

-“Mevcut proje alındıktan sonra bununla ilgili binada çalışma yapıp mevcut proje ile binanın uyumlu olup olmadığının tespitini yapıyoruz. Bu çok önemli bir konu. Çünkü resmi projeler ile binalar arasında uyumsuzluk da söz konusu olabiliyor” 

Türkkan açıklamalarına şunları ekledi:

-“Bu çalışma gerçekleştirildikten sonra binada karot çalışmaları yapıyoruz. Karot çalışması sırasında betondan numune alma işlemi yapılırken mutlaka daha öncesinde donatı tespitlerinin yapılması gerekir. Düşey ve yatay donatıları tespit edip demir olmayan beton bölgeden karot alınması gerekir."

-"Genelde burada profesyonel ve uzman olmayan bazı ekipler kolonlardaki demirleri de keserek karot alıyor. Bu gerçekten ciddi problemlere neden oluyor. Kolonlardaki donatılar tespit edildikten sonra boşluk kalan kısımda beton numuneler alarak bunları laboratuvarda kırdırıyoruz."

-"Binada kullanılmış betonun taşıma kapasitesini tespit ediyoruz. Daha sonra binadaki, kolonlardaki demir miktarlarını tespit ediyoruz. Bunlar bittikten sonra kırımlar yapıp donatıları da gözümüzle görüyoruz. Yani oradaki donatı gerçekten projeye uygun mu, değil mi, düz donatı mı gibi hususları betondaki pas paylarını kaldırarak tespit ediyoruz. Daha sonra zemin etüdü yaptırıp bina ile ilgili statik analizleri gerçekleştiriyoruz.”

Detaylı raporun bir ayı bulabildiğini söyleyen Türkkan şu açıklamaları yaptı :

- “Bir vatandaş 6-7 katlı, 20 daireli bir yer için müracaat ettiğinde sonuçların alınması, statik analiz yapılması bir ay sürebilir.”

Bu raporların binanın büyüklüğüne göre değişkenlik gösterebildiğini aktaran Türkkan şunları söyledi :

-“Böyle bir raporu hazırlamak için binanın tamamını elden geçirmek gerekiyor. Ücret binanın büyüklüğü ve işlemlerin kapsamına bağlı olmak kaydıyla değişebilir. Bina başına test maliyeti 20 bin liradan başlıyor.”

Konuyla ilgili bilgi kirliliğine vurgu yapan Türkkan şu ifadeleri kullandı :

-“Son günlerde sosyal medyada yayılan mikrotromor sistemle binaların dışarıdan inceleme yapılarak ve yukarıda belirtilen çalışmalar yapılmadan sağlamlığının tespit edildiği söyleniyor. Bu kesinlikle doğru bir bilgi değil. Alınan karotların binaya herhangi bir zararı olmaması için karot alındıktan sonra yüksek mukavemetli harçlarla bunların dolgularını yapıyoruz. Bundan dolayı binanızda herhangi bir hasar meydana gelmesi söz konusu değil.”

Ek olarak binaların yeni ve güzel görünümlü olduğu için hasar almayacağı algısının yanlış olduğunu söyleyen Türkkan şu açıklamaları yaptı :

-“Olası büyük depremlerde binalar hasar alabilir. Yapısal olmayan elemanlar yani duvarlar ve kolon ile kirişin olmadığı bölgeler hasar alabilir. Bu, binanızın riskli olduğunu göstermez. Önemli olan taşıyıcı sistemde hasarın meydana gelmemesidir. Güçlendirme veya dönüşümle bunu sağlıyoruz.” 

Türkkan binanın riskli çıkması durumunda ise iki seçeneğin olduğunu söyleyerek şunları açıkladı :

-“Binanızı yıkıp yeniden yapabilir ya da güçlendirebilirsiniz. Bu tamamen vatandaşların kendisine bırakılıyor. Raporda güçlendirme kararı varsa güçlendirme yapılabiliyor. Raporda binanın nasıl hasar alacağı, nerelerin zayıf, nerelerin sağlam olduğu, binanın nelerden dolayı problem yaşayacağı çok net olarak gösteriliyor."

-"Binanın kaç şiddetinde depreme dayanacağına ilişkin bir bilgi vermek mümkün değil. Binanın kaç şiddetinde depreme dayanacağı beklenti yerine, yapılan açıklamalarda deprem hesapları binanın bulunduğu yere göre beklenen en yüksek deprem kuvveti dikkate alınarak analiz yapılmaktadır. Bu sosyal medyada çıkan bir konudur. Hiçbir bina için bu söylenmez.”