Koronavirüs salgını hakkında konuşan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Alpay Azap, Türkiye'nin İtalya ile kıyaslanmasının doğru olmadığını belirterek, "İtalya'dan önde olduğumuzu ve İtalya'dan daha kötü olacağımızı da düşünmüyorum" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Alpay Azap, koronavirüs salgınına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Azap, dünya nüfusunun yüzde 40 ila 70'inin virüsle enfekte olabileceğini belirtti ve Türkiye'nin salgın sebebiyle İtalya'dan daha kötü duruma gelmeyeceğini dile getirdi. Cumhuriyet'in haberine göre Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı olan Prof. Azap, virüsün stabil ve dayanıklı bir virüs olduğunu, yapısını çok değiştirmediğini belirtti. Azap, "Şekil değişikliğine uğrayıp bulaşıklığını kaybetmedi. SARS gibi ortadan kalkmasını beklemiyoruz" dedi.

"İPİN UCU KAÇMIŞ DEĞİL"

Virüsün insandan insana bulaşma hızının yüksek olduğunu, enfekte olan hastaların yüzde 80'inin hafif belirtilerle hastalığı atlattığını, bu nedenle birçoğunun doktora bile gitmediğini anımsatan Azap "Bu kişiler toplumda dolaşmaya devam ediyorlar ve etrafa virüs saçıyorlar. Hastaneye dahi gelmedikleri için test yapma şansımız da yok. O yüzden toplumda bu virüs hızla yayılıyor. En etkili yöntem bu nedenle sosyal mesafe. İpin ucu kaçmış değil, halen önüne geçilebilir. O yüzden diyoruz sosyal mesafe önemli. 1 metreden fazla kimseye yaklaşmayın, kalabalık ortamlara girmeyin, olabildiğince evde kalın" diye konuştu.