Polonya’da bilim insanları, koronavirüsü (Covid-19) ağır geçirme riskini iki kat artıran bir gen tespit etti. Araştırmacılar bu çalışmanın Covid-19'a karşı yüksek riskli insanları belirlemede yardımcı olacağını düşünüyor.

Polonya Sağlık Bakanı Adam Niedzielski, bir buçuk yılı aşkın süredir yapılan çalışmalar sonucunda Covid-19'u ağır geçirmeye neden olan bir gen keşfedildiğini açıkladı. Niedzielski'ye göre bu keşif, gelecekte Covid-19'dan ciddi şekilde etkilenme yatkınlığı olan insanların tespit edilebileceği anlamına geliyor.

AŞILAMA VE TEDAVİYE ETKİSİ

Euronews’in haberine göre bilim insanları söz konusu buluşun Covid-19'u ağır geçirme yatkınlığı olan kişileri aşılanma konusunda teşvik edeceğini umut ediyor. Araştırmacılara göre, aşı güvensizliği Doğu Avrupa'da ölüm oranlarında belirleyici rol oynuyor.

Öte yandan genetik olarak Covid-19'u ağır geçirme riski bulunanlara enfeksiyon durumunda daha geniş tedavi imkanları sağlanabileceği düşünülüyor.

‘EN ÖNEMLİ 4. FAKTÖR’

Araştırmanın yapıldığı Bialystok Medikal Üniversitesi'nden bilim insanları, bulunan genin bir kişinin Covid-19'u ne kadar ağır geçireceğini belirleyen 4. en önemli genetik faktör olduğunu belirtti. Buna göre diğer üç önemli faktör kişinin yaşı, kilosu ve cinsiyeti.

GENİN NÜFUS DAĞILIMI

Söz konusu genin Polonya'da nüfusun yaklaşık yüzde 14'ünde; Avrupa'da yüzde 8 ila 9'unda; Hindistan'da ise yüzde 27'sinde bulunduğu ifade edildi.