Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşı başladığı ilk günden beri ara buluculuk rolünü üstlenip, görevini gerektiği gibi yerine getirerek uluslararası alanda daha da dikkat çekmeye başladı.

Biden’ın Türkiye’ye yönelik F-16 talebi sonrası 7 lobiden skandal hamle: Bu sözlerle karşı çıktılar
Ankara'nın bu rolü, Türkiye'nin ülkelerle ilişkilerini de geliştirmesine neden oldu. Son olarak Wall Street Journal'da dikkat çeken bir makale yayınlandı.

Biden Yönetimi, Kongre'den Türkiye ile Yeni Silah Anlaşmasını Onaylamasını İstedi" başlığıyla yayınlanan haberde Ankara'nın savaştaki rolünün ABD ile ilişkileri geliştirdiğine dikkat çekildi.


Bu ilişkilerin gelişmesi için F-16'lara işaret eden gazete, ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde ABD lideri Joe Biden'ın yönetiminin Kongre liderlerinden Türkiye'ye F-16 savaş uçakları filosu için gelişmiş silah ve diğer teçhizat satışlarını onaylaması istediğini dile getirdi.


Önerinin geçen ay Kongre'ye sunulduğu ifade edildi. Görüşülen konuda Türkiye'nin Rusya-Ukrayna arasındaki barışı hızlandırmak için çok önemli bir rol üstlendiğine dikkat çekildiğinden bahsedildi.


Söz konusu potansiyel anlaşma Türkiye'ye F-16'lar, füzeler, radar ve elektronik sistemler satmayı hedefliyor. ABD, böylece jet avcı uçakları için önemli ilermeler kaydetmeyi hedefliyor.


WSJ, ABD'li yetkililerin Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü müttefiki Türkiye'ye 40 yeni F-16 satılması için yeni bir anlaşmanın verilebileceği söylendi.


Ancak bu durum Ermeni lobilerini rahatsız etti.

Biden'ın Türkiye'ye yönelik F-16 talebi sonrası 7 lobiden skandal hamle: Bu sözlerle karşı çıktılar
İTİRAZ ETTİLER

ABD'de faaliyet yürüten ve aralarında Amerika Ermeni Ulusal Komitesi'nin (ANCA) de bulunduğu 7 lobi, F-16 satışına karşı itirazını dile getirdi.


SKANDAL İFADELER

Yapılan çağrıda, "bu silah sistemlerinin ABD çıkarlarını ve Amerikan değerlerini baltalayacak şekilde konuşlandırılacağı" savunuldu.

"Ankara'ya yapılacak herhangi bir Amerikan silah satışının, dar bir şekilde tanımlanmış yasal koşullarla ve iki taraflı olarak kabul edilen kısıtlamalarla gerçekleştirilmesini istiyoruz." ifadesi kullanıldı.

Biden'ın Türkiye'ye yönelik F-16 talebi sonrası 7 lobiden skandal hamle: Bu sözlerle karşı çıktılar
KONGRE'YE SKANDAL MEKTUP

Türkiye hakkında asılsız iddialar öne sürülerek, "Türkiye, NATO ittifakının birlik çıkarlarını ve ABD ulusal güvenlik çıkarlarını neredeyse her gün baltalıyor." denildi.