ABD Başkanı Joe Biden, 24 Nisan'da 1915 olaylarına yönelik yazılı bir açıklama yayınladı. Biden'ın 2021 yılında yaptığı gibi bir kez daha 1915 olaylarına "soykırım" demesi tepkilere neden oldu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Biden'ın sözlerine zehir zemberek cevap verdi. Çavuşoğlu, ABD Başkanına "iki yüzlü" dedi.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden’ın 24 Nisan 1915 olaylarının 107’nci yılına ilişkin yaptığı açıklamayı paylaştı. Açıklamanın ilk sözlerinde "24 Nisan 1915’te Osmanlı otoriteleri Ermeni entelektüelleri ve cemaat liderlerini tutuklandı. Böylece 20’inci yüzyıldaki en kötü vahşetlerden biri olan Ermeni soykırımı başladı" ifadelerine yer verildi.

‘Büyük felakette’ kaybedilenlerin yasını tutarken...
Biden, "Ermeni soykırımını hatırlarken, nefretin her şeklindeki çürütücü etkisine karşı tetikte olma sözümüzü yeniliyoruz. Kendimizi dünyada yara izleri bırakan vahşetlere karşı ses çıkarmak ve durdurmaya yeniden adıyoruz. ‘Büyük felakette’ (Meds Yeghern) kaybedilenlerin yasını tutarken iyileşme ve daha iyisini inşa etme, çocuklarımız için daha barışçıl bir dünya çabalarımızı ikiye katlayalım" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: İki yüzlü
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Biden'ın açıklamalarına tepki göstererek, "Bazı batılı liderler son günlerde 'soykırımın' ancak mahkeme kararıyla tespit edilebileceğini savunuyor. Doğru! Aynı kişilerin, yetkili bir mahkeme kararı olmadan #1915 olayları için 'soykırım' kelimesini siyasi saiklerle kullanmaları ise iki yüzlülüklerinin en bariz örneğidir" dedi.