Dünyadaki brent petrol fiyatları resmen çakıldı. Fiyatların savaş öncesi seviyesine dönmesiyle indirim haberleri gelmeye başladı ancak halen istenilen miktarlarda indirim gelmiş degil.

Dün yaptığımız haberimizde acil durum rezervlerinin kullanıma açılacağını ve yüzde 50'lik bir kısmın oradan karşlanacağını siz değerli okurlarımıza bildirmiştik. Bu gelişmeyle birlikte brent petrol fiyatları iyice geri çekildi ve Ukrayna-Rusya arasındaki savaşın başladığı günlerdeki fiyatına döndü.

Fiyatların geri çekilmesiyle birlikte benzinde ve motorinde indirim beklentisi oluştu. Vatandaşlar ise benzin ve motorin fiyatlarının savaş çıkmadan önceki 10-11 TL bandına geri dönmesini bekliyor. Ancak uzun zamandır benzin ve motorin o  fiyatların iki katı olarak seyrediyor.

Brent petrole dünya çapında müdahale edilmesinin ardından iyice geriledi. Bu durum benzin ve motorin fiyatlarına indirim olarak yansıyacak. Kaynaklardan edinilen bilgiye göre pazartesi gece yarısı benzin ve motorinin litre fiyatlarına 1,04 TL  pompaya yansıyacak şekilde indirim geldi.

STRATEJİK PETROL REZERVLERİ
Fiyatlar, UEA’nın Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle küresel petrol piyasalarında yaşanabilecek tedarik sıkıntılarını gidermeye yönelik güvence vermek amacıyla acil durum rezervlerinden 120 milyon varil petrolü daha kullanıma açacağını açıklamasının ardından gerilemişti.

UEA Başkanı Fatih Birol, piyasaya sürülecek 120 milyon varilin 60 milyon varilinin ABD'nin stratejik petrol rezervlerinden karşılanacağını kaydetti.

Birol, diğer üye ülkelerin ne kadar katkıda bulunacağına ilişkin ayrıntıların en kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti.

BENZİN VE MOTORİNDE İNDİRİM VAR MI?
Brent petrol fiyatlarının 100 dolar seviyesinin altına inmesiyle birlikte vatandaşlarda benzin ve motorine indirim beklentisi de oluştu.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI
Petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün ardından geçtiğimiz hafta benzin ve motorin fiyatlarına üst üste indirimler gelmişti. Dünkü düşüş sonrası beklentiye giren vatandaşlar akaryakıt fiyatlarını merak ederken tabelaların değişmediği gözlemlendi. Benzinin litre fiyatı İstanbul'da 19, motorin ise 22,23 liradan satılıyor. Otogazın litre fiyatı da ortalama 11,66 liradan satışa sunuluyor.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?
Akaryakıt fiyatları Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor.

Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.