Türkiye’nin yerli ve milli imkanlarla yaptığı savunma sanayilerin sergileneceği dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, Samsun’da 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda binlerce kişiyi ağırladı.

Festivalde Baykar Teknoloji tarafından tasarım ve geliştirme çalışmaları tamamlanan insansız savaş uçağı “Bayraktar KIZILELMA” ilk kez sergilendi.

KIZILELMA'nın dikkat çeken özelliklerini sıralayan Baykar Teknoloji'nin Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Kızılelma'nın havada 5-6 saat kalabildiğini belirtti. Toplam kalkış ağırlığının 6 ton civarında olduğunu 2 ton faydalı yükü taşıyacağını açıkladı. Ayrıca maliyetiniin savaş uçağı kadar yüksek olmayacağını bu nedenle çok daha fazla üretebileceklerinin altını çizdi.

Hem Bayraktar TB3'ün hem de KIZILELMA'nın TCG Anadolu’ya otomatik olarak iniş yapabileceği belirten Haluk Bayraktar, "Dünyada böyle bir konsept yok" ifadelerini kullandı.

BAYKAR Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar'ın yaptığı açıklamalar şöyle:

"Biz ilk defa Akıncı'yı 2019 yılında TEKNOFEST'te sergilemiştik. 4 farklı ülkeye de ihracatı gerçekleşmiş bir sistem. Artık bu teknolojinin son noktası, geleceği, insansız savaş uçağı. Bu bizim geleceğe yönelik yatırımımız. Burada gördüğünüz uçak ses hızına yakın hızlarda uçabiliyor. Çok yüksek irtifaya çıkabiliyor. Kızılelma'da hedefimiz 2023'ün en geç ilk çeyreğinde bu uçağı uçurmak.

İnsansız savaş uçağı F-16'nın yerini alabilir mi?
Kesinlikle. Ülkemizi, milletimizi güçlü kılacak teknolojiler bizim geliştirdiğimiz teknolojiler. AKINCI şu an taşıdığı yük kapasitesiyle F-16'nın yükünü alabilecek kapasitede. Bizim ülkemizi güçlü kılacak sistemler bizim kendi geliştirdiğimiz bu sistemler. Benim inancım bu tarz sistemler, kendi insanımızın geliştirdiği sistemler ülkemizi ileriye taşıyacak.