Kamudanhaber-Özel Haber
Tuğçe Karakaş 


Ülkenin dört bir yanından kar haberleri gelmeye devam ediyor. Bir çok ilimizde okullar tatil edildi. Peki bu kar yağışları barajları nasıl etkileyecek? Beklenen doluluk yaşanacak mı?

Türkiye de işletmede 861 tane baraj bulunuyor, son günlerde kar yağışı alan illerde baraj doluluk oranları artıyor. Ocak ayının yağışsız ve mevsim normallerinin üstünde bir sıcaklıkta gitmesi herkesi endişelendirdi. Toprağın susuz kalması, kardan gelen yararlı asitlerden yoksun olması kuraklığın getirdiği susuzluğun yanında toprak verimi açısından da çiftçiyi korkuttu. Ülkemizde beklenen yakın tarihli kar yağışları kuraklığı tamamen bitirmese de baraj doluluk oranlarımızı artırarak ülkemizi rahatlatacak. Toprağa da verim getirecek. Başkent Ankara da yağışın kuvvetli ve sürekli olması barajların doluluk yüzdesinin artacağına kuraklığın önüne geçileceğine işaret ediyor.

İSTANBUL’DA KURAKLIK TEHLİKESİ 

16,6 milyon kişinin yaşadığı İstanbul da barajlarda ise durum  04.02.23 tarihinde baraj doluluk oranı %28,75 iken 05.02.23 tarihinde %29.18 e yükselmiştir. 

Bu oranın önümüzdeki hafta Sibirya soğuk hava akımının İstanbul'u etkisi altına almasıyla daha çok artması bekleniyor. 

İstanbul da doluluk oranı en çok olan baraj Ömerli'nin son oranı %30a kadar ulaştı. En düşük orana sahip olan Kazandere barajında ise son durum %0,2 oranında seyrediyor. Bu akşam itibariyle başlayan yağışların İstanbul'da bulunan barajları yüzdesel olarak artırması bekleniyor. 

Ülke genelinde yağışlar şubat ayı içerisinde devam edecek.