Dünyada ve ülkemizde yayılan korona virüsün ekonomik etkileri gidere artıyor. Ülkemizde hemen hemen bütün bankalar ekonomi paketleri açıkladı. Bu kapsamda bankalar bireysel müşterilerine ihtiyaç, taşıt ve konut kredisi taksitlerinde kolaylık sağlamaya başladı

. Başta Akbank, DenizBank, Garanti BBVA, HalkBank, İş Bankası, Kuveyt Türk, QNB Finansbank, ŞekerBank, Türkiye Ekonomi Bankası (TEB), VakıfBank, Yapı Kredi Bankası ve Ziraat Bankası açıkladıkları destek paketleriyle vatandaşlarına destek vereceğini açıkladı. Bankalar bireysel kredilerde 3 ay taksit ödemesi yaparken, ticari ödemelerde ise 6 ila 12 ay taksit ödemelerini erteledi. Erteleme başvuru yapan herkesin taksit ödemeleri ertelenecek.

Korona virüs nedeniyle birçok işyeri kapatıldı ve bu nedenler iş sahipleri personel çıkarmak zorunda kaldı. İşsiz kalan vatandaşlar kredi erteleme haberi ile bir nebze olsun rahat bir nefes almış oldu. Bankaların erteleme işlemi için müşterilerinde %3 faiz istemeleri üzerine vatandaşlar buna tepki gösterdi. Oluşan tepkiler sonucunda Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz açıklamalarda bulundu. Başkan Deniz, korona virüs nedeniyle tedbirler alan bankaların hangi sebeple olursa olsun kredi ve kredi kartı ödemelerine faiz uygulamadan ötelemek zorunda olduğunu ifade etti.

Mehmet Bülent Deniz sözlerine şu şekilde devam etti: “Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan ekonomik istikrar kalkanı paketi ve ekonomi yönetiminin bankalara ilişkin beklenti ve tavsiyelerine karşın borç ötelemesi yapacağını duyuran bankaların, öteleme işlemine faiz uygulamasının, tüketici açısından hiçbir yararı bulunmamaktadır." Son yapılan açıklamalara göre 100.000 TL konut kredisi olan kişilerin borçları 3 ay süre ile ertelenecek. Ancak yapılan incelemelere göre bu erteleme için 4.000 TL faiz uygulanacak.