RÜZGARIN ETKİSİYLE YAYILDI

Çıkış nedeni henüz belirlenemeyen yangın, rüzgarın da etkisiyle yayıldı. Alevlere havadan ve karadan müdahale sürerken, rüzgar nedeniyle söndürme çalışmalarında güçlük yaşandığı bildirildi.

Balıkesir Valisi Hasan Şıldak bölgede yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:

“Şu an itibariyle yangın bölgemizde tüm ekiplerimizle çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bugün saat 14.00 itibariyle Karagöz Mahallemizin hemen yakınında başlayan yangın çok hızlı, seri şekilde yapılan etkili müdahalelerle hem karadan hem havadan çok sayıda unsurla gerçekleştirilen müdahalelerle, iyi bir koordinasyonla şu an itibariyle yangının kontrol altında olduğunu ve bütün yangın bölgesinin çevresinin sarıldığını, çevrelendiğini ifade etmek istiyorum. Ben geçmiş olsun diyorum. Özellikle Karagöz Mahallemiz bugün ciddi bir risk yaşadı. Yangının ilk saatlerinde bu mahallemize çok yakın bir noktada seyretti yangının alevli boyutu ve rüzgarında çok sert esmesi ki zaman zaman gün içerisinde hamlelerle birlikte saatteki hızı 70 kilometreye ulaşmıştı, 50’nin altına çok düşmedi şu anda da 40-50 aralığında seyrediyor. İnşallah gece saatlerinde rüzgarın saatteki hızının 10 kilometreye kadar düşmesini bekliyoruz. Bu bizim için büyük avantaj olacak."

Vali Şıldak, "Tabi bugün Orman Yangınları konusunda özellikle devletimizin, Orman Bakanlığımızın, İçişleri Bakanlığımızın bütün birimlerinin ve yereldeki mülki idarelere; Jandarma, Orman İdaresi, Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, itfaiye teşkilatları bir bütün olarak bu işin koordinasyonunu çok iyi şekilde gerçekleştirdiğimiz ve hızlı bir müdahale ortaya koyabildiğimiz noktasında ben bununla iftihar ediyorum. Zira yangınlarda özellikle rüzgar söz konusu ise Hızlı müdahale çok önem taşıyor. Burada da ilk helikopterimiz yangının çıkışından 20 dakika sonra buradaydı ve 45’nci dakikada biz bütün hava araçlarımızla ilimizde bulunan 3 helikopter, 2 uçağımızla müdahaleye başlamıştık" dedi.

Haberin Devamı

"Yine belediyelerimizin, Orman Bölge Müdürlüğümüze bağlı bütün birimlerin, işletmelerin arazözleri, su ikmal araçları buraya toplanmıştı" diyen Vali Şıldak "Şu an itibariyle de henüz saatler 21.00’i gösterdiğinde 5 uçak, 6 helikopterle havadan müdahale devam ediyor. Artık bunlar soğutma çalışmalarıdır. Aktif olan sadece bir noktamız var batı hattında. Onu da biz komuta aracından sürekli Orman Bölge Müdürlüğümüzün yetkilileriyle birlikte idare ettik. Bir ara çalışmalarımıza Orman Bölge Müdürü de destek verdi. Şu an itibariyle riski atlattık. Çok geçmiş olsun diyorum. Emek veren, çaba gösteren Orman Teşkilatımız, Büyükşehir Belediyemiz, ilçe belediyelerimiz, Jandarmamız, vatandaşlarımız, AFAD teşkilatımız, çevre illerden gelen destek birimleri, bütün kuruluşlarımız hepsine çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.

SÖNDÜRME ÇALIŞMALARI İÇİN ÇEVRE İLLERDEN TAKVİYE İSTENDİ

Balıkesir'deki orman yangınına saat 16.15 itibariyle 5 uçak, 6 helikopter, 26 arazöz, 9 su ikmal aracı ve 1 dozerle müdahale ediliyor. Geniş bir alanda etkili olan alevler rüzgarın da etkisiyle büyürken, karadan müdahalede güçlük yaşanıyor. Öte yandan, söndürme çalışmaları için çevre illerden de takviye olarak hava ve kara unsurları talep edildiği öğrenildi. Alevlerin şu an için yerleşim yerlerini tehdit etmediği belirtildi. 

AFAD: YANGINA 10 UÇAK, 18 HELİKOPTER, 74 ARAZÖZ, 12 DOZER VE 415 PERSONEL İLE MÜDAHALE EDİLİYOR

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) Balıkesir'in Kepsut ilçesinde çıkan yangına, 10 uçak, 18 helikopter, 74 arazöz, 12 dozer ve 415 personel ile müdahale edildiğini açıkladı.

AFAD tarafından yapılan açıklamada, “Balıkesir'in Kepsut ilçesinde çıkan yangına, 10 uçak, 18 helikopter, 74 arazöz, 12 dozer ve 415 personel ile müdahale ediliyor. Orman Genel Müdürlüğü, destek amacıyla bölgeye AFAD koordinasyonunda Bursa, Çanakkale, Kütahya, Manisa, Eskişehir, Yalova, Bilecik, Afyonkarahisar, Uşak ve İzmir illerinden su tankeri ve iş makinesi görevlendirilmesi yapıldı. Gelişmeleri takip ediyoruz” denildi.

ORMAN GENEL MÜDÜRÜ KARACABEY: YANGINI BÜYÜK ORANDA KONTROL ALTINA ALDIK

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Balıkesir’in Kepsut ilçesindeki orman yangınında Balıkesir Valisi Hasan Şıldak ile inceleme yapıp, söndürme çalışmalarını yönlendirdi. Burada basın mensuplarına açıklama yapan Karacabey, "An itibariyle çalışmalarımız devam ediyor. ’Yangını büyük oranda kontrol altına aldık’ diyebiliyoruz. İnşallah hava kararmadan kontrol altına almış oluruz" dedi.

Çanakkale'nin Eceabat ilçesindeki Anzak Koyu mevkisinde bir kamyonda çıkan yangın, ormana da sıçradı. Tehlike arz ettiği belirtilen yangına, havadan ve karadan müdahale sürüyor.

Çanakkale 112 Acil Çağrı Merkezi'ne, saat 15.30 sıralarında Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı sınırları içindeki Anzak Koyu mevkisinde saman yüklü bir TIR'da çıkan yangının ormana da sıçradığı ihbarı geldi.


İhbarla Çanakkale ve Edirne'nin Keşan ilçesinde konuşlu toplam 2 söndürme helikopterinin yanı sıra 1 ilk müdahale aracı, 7 arazöz, 5 su ikmal aracı, 1 dozer, 5 hizmet aracı, 1 treyler, 2 itfaiye aracı bölgeye sevk edildi. Çeşitli kurumlara ait 5 su tankeri de söndürme çalışmalarına destek verdi. Alevlere ilk müdahale, 5 dakika içinde yapıldı. Kuvvetli rüzgar nedeniyle söndürme çalışmalarında güçlük yaşandığı bildirildi. Tehlike arz ettiği belirtilen yangına, havadan ve karadan müdahale edildi. Ekiplerin 1 saatlik çalışmasının ardından yangın söndürüldü. 

5 DÖNÜMLÜK ALAN ZARAR GÖRDÜ

Çanakkale’nin Eceabat ilçesi Anzak Koyu’nda çıkan yangında alevler, Yeni Zelanda Mezarlığı’na 20 metre kadar yaklaştı. Ekiplerin hummalı çalışması ile alevlerin mezarlara ulaşmasını önledi. Havadan ve karadan müdahaleyle alevler, 1 saat içinde kontrol altına alındı. İlk belirlemelere göre, çam ağaçlarıyla kaplı 5 dönümlük alan zarar gördü. Soğutma çalışmalarının ise sürdüğü bildirildi.

YANGINA SEPEP OLAN ŞOFÖR KONUŞTU

Büyükanafarta köyü Tuz Gölü yakınından yüklediği samanları, Balıkesir’e götürmek için yola çıktığı sırada yangına sebebiyet verdiği tespit edilen Bulgaristan plakalı TIR’ın şoförü Zafer Tekkeli ifade verdi. Gazetecilere konuşan Tekkeli, "Samanı yükleyip, yola çıktıktan kısa bir süre sonra aynadan baktığımda arkadan dumanların yükseldiğini fark ettim. Aracı yolun sağına park ettim. TIR’ın önünü dorseden ayırmak istedim. Ancak yoğun duman nedeniyle başaramadım. TIR’da samanlar yandı, alevler ormana da sıçradı. Allah’tan bölgede devriye görevi yapan küçük bir arazöz vardı. Alevlere ilk müdahaleyi o yaptı. Erken müdahale ile alevler, daha fazla büyümeden söndürüldü" dedi. Burak GEZEN/ÇANAKKALE, 

İZMİR'DE ORMAN YANGINI

İzmir'in Gaziemir ilçesinde çıkan orman yangınına, havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Yangın, saat 16.30 sıralarında Sarnıç Mahallesi yakınlarındaki ormanda çıktı. İhbarla bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 2 uçak, 3 helikopter ve 17 arazöz gönderildi. Ekiplerin alevleri kontrol altına almak için çalışmaları sürüyor.

KARAYOLU TEDBİR AMAÇLI TRAFİĞE KAPATILDI

Orman yangınına ekiplerin müdahalesi devam ederken, 1 helikopter dışında hava araçlarının bölgeden ayrıldığı belirtildi. Öte yandan, Kısıkköy mevkisinde İzmir- Torbalı karayolunun tedbir amacıyla trafiğe kapatıldığı öğrenildi. Tolga TAHÇI/İZMİR,(DHA)

YANGIN FABRİKALARA SIÇRADI

İzmir'deki orman yangınına müdahalenin iyiye gittiği belirtilirken yangına müdahale eden son helikopter de bölgeden ayrıldı. Ancak yangın, rüzgarın da etkisiyle bölgenin çevresinde bulunan fabrikalara da sıçradı. Kimyasal maddelerin bulunduğu fabrikalarda patlama sesleri gelince, çevredeki vatandaşlar da panik oluştu. İtfaiye ekipleri, fabrikalarda çıkan yangını söndürme çalışmalarını sürdürüyor.


NAZİLLİ’DEKİ YANGINA MÜDAHALE SÜRÜYOR

Aydın’ın Nazilli ilçesinde akşam üzeri başlayan orman yangınının söndürülmesi için hem karadan hem havadan çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor.

Yangın, saat 17:30 sıralarında Kırcaklı Mahallesi Karıncalıdağ Tekçöğür mevkiinde meydana geldi. Kısa sürede büyüyen orman yangını için söndürme çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor. Ekipler alevlerin tarım arazilerine ulaşmaması için yol kesme çalışmaları gerçekleştirirken, bölgedeki vatandaşlar da çalışmalara destek veriyor. Çıkan orman yangınına Orman Genel Müdürlüğü'ne bağlı 2 uçak, 7 helikopter, 12 arazöz ve 2 dozer ile müdahale ediliyor.


ELLERİNE KÜREKLERİ ALDILAR, ALEVLERİN ÜZERİNE KOŞTULAR

Aydın’ın Nazilli ilçesinde başlayan orman yangınının söndürülmesi için karadan ve havadan çalışmalar yoğun bir şekilde devam ederken, bölgedeki vatandaşlar da ellerine aldıkları kürekler ile alevlerin üzerine koştu.

Söndürme çalışmalarına ellerindeki imkanlar ile destek veren vatandaşlar, ekipler ile birlikte zaman zaman yol açma çalışmalarına destek oldu, zaman zaman da alevlerin bölgede bulunan tarım arazilerine ulaşmaması için yoğun çaba sarf etti. Yangının büyümemesi için yangın söndürme uçak ve helikopterleri de yoğun mesai harcarken, yangının büyük ölçüde kontrol altına alındığı öğrenildi.

KISMEN KONTROL ALTINA ALINDI

Aydın Nazilli'de çıkan ve kısa sürede büyüyen orman yangını yaklaşık 4 saat süren çalışmaların ardından kısmen kontrol altına alındı. Arazi şartları sebebiyle sürekli yer değiştiren alevler, ekipleri havadan ve karadan müdahalesi ile kısmen kontrol altına alınırken, söndürülen bölgelerde de soğutma çalışmaları devam ediyor.