Geçtiğimiz günlerde İngiltere de Avrupada bir çok çocukta Salmonella virüsü görülmesinin ardından Avrupa alarma geçmişti hatta bazı ülkelerde "Kinder" ürünleri toplatılmaya başlanmıştı. Konu üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti ve tüm yetkili il müdürlüklerine bir yazı gönderdi. Yazıya ise KamudanHaber ulaştı.

İlk olarak geçtiğimiz günlerde İngiltere'de 60'ın üzerinde çocukta görülen salmonella bakterisi yeni bir salgın riskini de ortaya çıkardı. Yapılan incelemelerin ardından vücutlarında bakteriye rastlayan çocukların ortak olarak yediği tek ürün: Ferrero'nun ürettiği Kinder Surprise yumurtalar. İngiltere Gıda Standartları Ajansı, çikolata firması Ferrero'nun salgınla ilgili soruşturmaların devam ettiğini ve bazı üretilen Kinder Surprise yumurta partilerinin geri çağırıldığını duyurdu.

TÜM KİNDER ÜRÜNLERİNE SALMONELLA ANALİZİ

Salmonella salgınıyla ilgili yetkili tüm il müdürlüklerine gönderilen yazıda ikinci bir emre kadar getirilen analiz zorunluluğu durumun önemini ortaya koydu. Söz konusu belgede şu ifadeler yer aldı:

“Avrupa Birliği Gıda ve Yemde Hızlı Alarm Bildirimi (RASFF) ve INFOSAN’dan alınan bildirimlerde dünya genelinde Salmonella Typhimurium salgını yaşandığı, salgın kaynağının Kinder markalı çikolatalı ürünleri olduğu, riskli ürünler ve parti numaralarının toplatıldığı hakkında ülkemiz bilgilendirilmektedir.

Alınan bildirimlerde belirtilen riskli ürünler parti numarası ile birlikte resmi kontrollerin gerçekleştirilmesi amacıyla tarafınıza iletilmektedir.

Ayrıca, salgının ülkemizde sıçramasının önlenmesi amacıyla; ikinci bir talimata kadar, menşe ayrımı yapılmaksızın Kinder markalı ürünlerin (Kinder Sürpriz Yumurta, Kinder Mini Eggs, Kinder Schokobons, Uovo Maxi, Kinder Mix, Kinder Circus, Kinder Happy Moments, Mix Cross Cat Kinder, Mixed Patisserie PRA, vb.) ithalatında yüzde 100 Salmonella analizi yapılmasına karar verilmiştir.”

KamudanHaber'in Ulaştığı İşte O Belge: