Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2 Ağustos Cuma günü Instagram'a erişim engeli getirdi. Bu karar, özellikle sosyal medya platformunda yayımlanan içerikler nedeniyle tartışmalara yol açtı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu gelişmelerin ardından META'nın yetkilileriyle bir toplantı gerçekleştirdi.

'Narin' cinayetinin itirafçısı tutuklandı 'Narin' cinayetinin itirafçısı tutuklandı

Toplantının ardından Bakan Uraloğlu, "Tam istediğimiz sonucu almış değiliz, takip ediyoruz, aktif olarak görüşüyoruz" şeklinde bir açıklamada bulundu. Bu açıklama, erişim engelinin kaldırılması için yapılan görüşmelerin henüz sonuçlanmadığını gösterdi.

Toplantıda META yetkilileri, ABD'nin Hamas'ı terör örgütü olarak kabul ettiğini ve bu nedenle platformda paylaşılan içeriklerin algoritmalar tarafından engellendiğini savundu. META, bu uygulamanın, ABD'nin terörle mücadele politikaları doğrultusunda yapıldığını belirtti.

Uraloğlu başkanlığındaki heyet, Türkiye'nin terör örgütü listesinde yer alan PKK, PYD ve FETÖ'ye yönelik destek mesajlarının da algoritmalarla engellenmesini talep etti. META yetkilileri, PKK konusundaki bu talebe olumlu yanıt verdi. Ancak, diğer örgütlerle ilgili görüş ayrılıkları devam ediyor.

Türkiye'nin Instagram'dan kaldırılmasını istediği içeriklerin yer aldığı bir liste, META yetkililerine sunuldu. Ancak, terör tanımı konusunda görüş ayrılıkları yaşandı. Türkiye'nin belirlediği terör tanımları ile META'nın algoritmalarında uyguladığı kriterler arasında farklılıklar olduğu bildirildi.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin Tahran'da suikast sonucu öldürülmesinin ardından Instagram üzerinden paylaştığı taziye mesajlarının sansürlendiğini ifade etmişti. Bu açıklamanın ardından BTK, Instagram'a erişim engeli getirmişti.