Deprem bölgesine 485 milyon Euro’luk destek: Afet Yeniden İmar Fonu faaliyete geçti
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Afet Yeniden İmar Fonu’nun kurumsal altyapısının tamamlandığını ve fonun faaliyetlerine başladığını duyurdu. Bakan Mehmet Şimşek, “Deprem bölgesinin ekonomik kalkınması ve yeniden inşasına destek verilmesi için uygun koşullu dış finansman sağlama çalışmalarımız sürecek” dedi.
Fon ilk kredisini sağladı
Bakanlıktan alınan bilgilere göre, yurt dışı finansman kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve afet sonrası projelere etkin kaynak aktarımı amacıyla geçen yıl kurulan Afet Yeniden İmar Fonu, resmen faaliyete geçti.
Fon aracılığıyla sağlanan ilk kredi anlaşması imzalandı. Bu kapsamda, Abu Dhabi Commercial Bank öncülüğünde, Doğan Yatırım Bankası’nın desteğiyle 485 milyon Euro tutarında uygun koşullu finansman temin edildi.
Bu kaynağın, deprem bölgesinde yürütülen konut ve altyapı projelerinde kullanılacağı bildirildi.
7,3 milyar dolar dış finansman sağlandı
Fonun devreye girmesiyle birlikte, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uluslararası kuruluşlardan deprem harcamalarına yönelik sağlanan dış kaynak miktarı 7,3 milyar dolara ulaştı.
Bu kaynakların; konut yapımı, altyapı onarımı, istihdamın desteklenmesi ve ekonomik faaliyetlerin yeniden canlandırılması gibi alanlarda kullanılacağı açıklandı.
Şimşek: “Deprem bölgesinin kalkınması için güçlü destek sürecek”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, fona ilişkin yaptığı açıklamada, fonun deprem bölgesi için gerekli kaynakların sağlanması, yönetilmesi ve kamu kurumlarına aktarılması amacıyla kurulduğunu hatırlattı.
“Fon, amacına uygun şekilde güçlü bir biçimde faaliyet gösterecek. Deprem bölgesinin her zaman yanındayız. Ekonomik kalkınma ve yeniden inşa için uygun koşullu dış finansman sağlama çalışmalarımız devam edecek.” ifadelerini kullandı.
Bölgenin ekonomik toparlanmasına katkı hedefleniyor
Afet Yeniden İmar Fonu ile hedeflenen temel amaç, depremden etkilenen illerde ekonomik ve sosyal toparlanmayı hızlandırmak. Fon kapsamında sağlanan dış kaynakların, yerel üretimin artırılması, istihdamın güçlendirilmesi ve yeniden imar projelerinin finansmanı için kullanılacağı belirtildi.
Fonun faaliyetleri, uluslararası iş birliği ve şeffaf yönetim ilkeleri çerçevesinde yürütülecek.