Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem felaketinin ardından eğitim öğretime verilen ara bugün son bularak 71 ilde okullar açıldı. Akıllarda ki soru işareti ise deprem bölgelerinde eğitim öğretim faaliyetlerinin nasıl yürütüleceği oldu. 

Deprem bölgesinde online eğitime mi geçilecek? 1 Mart olarak verilen tarihte değişiklik var mı? Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer Abdulkadir Selvi’nin sorularını cevapladı.

10 il hariç diğer illerde okullar ikinci yarı eğitimine 20 Şubat’ta başlayacak. Deprem bölgesindeki okullarla ilgili çalışma büyük ölçüde tamamlandı mı?

-Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız hasar tespiti çalışmasını titizlikle yürütüyor. 71 ilde eğitim öğretim bugün başlıyor. Deprem bölgesindeki 10 ilimizde de eğitim öğretim faaliyetlerini mümkün olan en kısa sürede başlatmak için tüm ekibimizle birlikte yoğun bir çalışma yürütüyoruz.

Deprem bölgesinde okulu kullanılabilecek durumda olanlar eğitime başlayabilecek mi?

-Bu kapsamda 10 ilimizin valileri, milli eğitim müdürleri ve yöneticileriyle koordineli bir şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz. 10 ilde Bakanlığımıza ait okul, yurt, pansiyon gibi 20 bin 868 binadan sadece 24’ü yıkıldı, 83’ü ağır hasar aldı. Deprem bölgesinde eğitim-öğretime 1 Mart tarihine kadar ara verdik. 1 Mart’tan sonra 10 ilde eğitim öğretime il bazlı değil, aynen pandemide yaptığımız gibi ilçe ve okul temelli geçiş yapılacak. Sorunu çözülen ilçelerde, bölgelerde eğitim-öğretimi hemen başlatacağız. Bu bölgelerde bazı okullarda depremzedeler kaldığı ve diğer kurumlarımız tarafından da kullanıldığı için o okulları kullanmayacağız. Bu nedenle ikili eğitim seçeneğini aktif kullanacağız. Eğitim-öğretim sadece Çevre Bakanlığı’nın sağlam raporu verdiği okullarda yapılacak.

Yıkılan okulların yerine seyyar okullar kurulacak mı?

-Burada önemli olan öğrencilerimizin sağlıklı ve güvenli ortamlarda eğitime başlayabilmelerini sağlamak. Konteynerlerde, güvenli alanlarda oluşturulacak sınıflarda eğitim yapılacak. Çadır merkezleri, yurtlar, konteyner merkezleri gibi konaklama alanlarını taşımalı eğitim kapsamına aldık. Buradaki öğrencilerimizi ücretsiz olarak okullarına taşıyıp geri konaklama alanlarına taşıyacağız.