Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, başöğretmen ve uzman öğretmenlerin belirli bir eğitimden sonra sınavla belirlenecek olmasına ilişkin olarak konuşurken, sınavın rencide edici olarak görülmesine tepki gösterdi. 

Bakan Özer, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'a yaptığı açıklamada, “Sınavsız kariyer olmaz. Türkiye’de her alanda kariyer sistemi, sınavla inşa ediliyor. Biz öğretmenlerimizin öğretmenlik yeterliliğini ölçmüyoruz ki. Bütün öğretmenlerimiz yeterlidir. Biz sadece alınan eğitimi değerlendiren bir sınav yapacağız. Nasıl yüksek lisans yaparken aldığınız dersin sınavına giriyorsanız bu da öyle" dedi. 

Bu uygulamanın öğretmenleri yüksek lisans ve doktora yapmaya teşvik edeceğini düşünen Özer, yüksek lisans yapmış öğretmenlerin uzman öğretmenlik sınavından, doktora yapanların ise başöğretmenlik sınavından muaf olacaklarını hatırlattı ve şöyle devam etti:

“Öğretmenlerimiz, lisansüstü eğitim konusunda istekliler. Bu isteği kariyer sistemiyle birleştirmeye karar verdik. Önümüzdeki yıllarda öğretmenlerimizin yüksek lisans ve doktora eğitimlerine yoğun biçimde yöneleceklerine inanıyorum. Öğretmen güçlü olursa, eğitim sistemi güçlü olur."