Kamudanhaber - Özel Haber

Milli Eğitim Bakanlığı teklifi ile Cumhurbaşkanlığı tarafından 2022 - 2023 Eğitim öğretim yılında özel okullardaki fiyat artışına yüzde 36 sınırlama getirildi.

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim kurumları yönetmeliğine göre özel okulların enflasyon oranında öğrenci ücretlerine zam yapma hakkı da ellerinden alınmış oldu.

Özel okul temsilcileri geçtiğimiz günlerde Bakan Özer’i ziyaret ederek sorunlarını paylaştı.

Özel okulların öğrenci ücretlerine 2022-2023 eğitim öğretim yılında yüzde 36 zam yapmasına karşılık ülkemizde Tuik verilerinde bile enflasyon oranı yüzde 80’e dayanmış durumda…

Özel okullar asgari ücretle çalışan personellerine yüzde 80’e yakın mecburi zam yapmak zorunda kaldı. Bunun yanında en düşük öğretmen maaşının asgari ücret düzeyinde olduğunu varsaysak bile geçtiğimi 7 ayda toplamda öğretmen maaşlarına yüzde 80 üzerinde birçok özel okul zam yapmak zorunda kaldı…

Öğretmen maaşları ve asgari ücretli personellere Ocak ayında da yeniden zam yapılacağını göz önüne alırsak özel okullar personellerine yeniden en az yüzde 30-40 zam yapmak zorunda kalacak…

Bunun yanında enerji fiyatlarındaki artış dolayısıyla özel okulların ısınma giderleri, mazot fiyatları ve gıda fiyatlarındaki artıştan ötürü taşıma ve yemek fiyatlarında anormal girdi artışlarını özel okulların yüzde 36 zam ile gidermesi imkansız gözüküyor.

Özel okul dernekleri ve sahipleri geçtiğimiz günlerde Bakan Özer’i ziyaret ederek bu sorunları masaya yatırdı ve ek zam talep etti.

Bakan Özer’in özel okul sahiplerine zam konusunda yeşil ışık yakmadığı ancak bu sorunu yeniden görüşmek üzere açık kapı bıraktığı gelen haberler arasında…

Ülkemizde geçtiğimiz yıllarda öğretmen maaşı ödeyemeyen Doğa Kolejlerinin batma tehlikesinde Milli Eğitim Bakanlığının ve hükümetin nasıl zor durumda kaldığına şahit olduk.

Yine geçtiğimiz günlerde özel okul sahibi Nazmi Arıkan cinayetinin de özel okulların maddi sıkıntıları ve alacak verecek kavgası yüzünden olduğunu eğitimi yakinen takip edenler bilir.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in 2023 seçimleri arefesinde özel okulların yaşayacağı bu krize çare bulması gerekmektedir.

Başta muhalefet ve medyanın öğrenci velileri destekli öğrenci ve öğretmen mağduriyetlerini seçim öncesi gündeme getireceğini unutmamalıdır.

Tuik enflasyonunun bile yüzde 80 yaklaştığı, reel ve hissedilen enflasyonun yüzde 100 aştığı bir ortamda çıkıpta özel okullara personelinize enflasyon oranında zam yapacaksınız ancak bu zammı öğrenci ücretlerine yansıtamazsınız demesi hakkaniyetli bir tutum değildir.

Sonuç olarak; 2023 seçimleri öncesinde bir önlem ve özel okulların ücretlerinde düzenleme getirilmezse birçok özel okul batacaktır. Öğretmen maaşlarını ve personel maaşlarını ödeyemez duruma gelecektir. Bakanlığın bu konuda öngörülü davranarak öğrenci velilerini de üzmeden , özel okulları da batırmadan bir orta yolu bulması gerekmektedir.