İstanbul'da altıncısı düzenlenen seminere 600 anaokulu yöneticisi katılım gösterirkem Bakan Özer, önemli açıklamalarda bulundu. Özer, ilk günden okulöncesi eğitim yaygınlaştırılması konusunu ele aldıklarını, okullaşma oranlarındaki sayıların artışına ilişkin verileri de paylaşırken, üniversiteye giriş katsayısı ve başörtü yasağı gibi antidemokratik uygulamalara son verdiklerini vurguladı.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in seminer kapsamında kullandığı ifadeler şu şekilde:

 "Bu ülkenin evlatlarının, bölgelerden bağımsız bir şekilde eğitimle buluşmasını sağlayan lider Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır. Bakanlık dönemimde eğitimle ilgili hangi konuyu götürdüysem, ekonomik koşulları zorlamasına rağmen her zaman eğitim sistemimizin yanında, öğretmenlerimizin yanında oldu. Ben kendisine minnettarım." ifadesini kullandı. Gelinen noktada eğitimde kitleselleşme evresinin tamamlanmasının ardından daha fazla kaliteye ve fırsat eşitliğine odaklanılacağını belirten Özer, "Sayın Cumhurbaşkanımızın genel çerçevesini çizmiş olduğu Türkiye Yüzyılı vizyonuna sahip gençleri yetiştirmek için sizlerle el ele yürüyeceğiz."

"Yüzde 11'e baktığınız zaman, sosyoekonomik seviyesine baktığınız zaman, o çocukların ailelerinin sosyoekonomik seviyesi en avantajlı olan aileler olduğunu görürsünüz. Yani imkanı olan, maddi güç yetirenler, okul öncesi eğitime erişiyordu. Ama büyük bir çoğunluk, yüzde 89, okul öncesi eğitime erişemiyordu. Son 20 yılda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tüm Türkiye'de bölge, şehir, ilçe ayrımı yapılmaksızın yapılan seferberlik sonucunda, 20 yıl gibi kısa sürede beş yaştaki okullaşma oranları yüzde 11'den yüzde 98'e, ortaöğretimdeki yani liselerdeki okullaşma oranları yüzde 44'ten yüzde 95'e, ilkokuldaki okullaşma oranı yüzde 99'un üzerine, ortaokuldaki okullaşma oranı yüzde 99'un üzerine ulaşmıştır. Son 20 yılda eğitimin tüm kademelerinde, Cumhuriyet tarihinde ilk kez okullaşma oranı yüzde 95'in üzerine çıkmıştır." 

"İşte bunun için, 6 Ağustos 2022'de tüm Türkiye'de 2 bin 782 tane bağımsız anaokulu varken, biz bir yılda 3 bin tane anaokulu yapmak için yola çıktık. Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayesine projeyi başlattık. Geline noktada, 5 bin 431 anaokulu kapasitesi oluşturduk. Bir yıl gibi kısa sürede okul öncesi eğitimdeki oranlar da sürekli yükselmeye başladı. 6 Ağustos'ta üç yaştaki okullaşma oranları yüzde 9 idi. Şu anda yüzde 16. Dört yaştaki okullaşma oranı yüzde 16 idi, şu anda yüzde 37. Beş yaştaki okullaşma oranı sadece yüzde 65'ti, şu anda yüzde 98'e ulaştı. 6 Ağustos'ta İstanbul'daki okullaşma oranı Türkiye ortalamasının da çok altındaydı, yüzde 45'ti. Bugün yüzde 80. Okul öncesi eğitime devam etmiş bireyler yaşamlarında daha uzun süre eğitim ve istihdamda kalırken, suça karışma oranları da daha düşüktür. Yani sadece fırsat eşitliğini güçlendirmiyoruz, topyekûn olarak tüm nesli çok daha donanımlı bir şekilde, bilişsel olmayan becerilerini de güçlendirerek yetiştirip Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında çok daha iddialı bir Türkiye olmayla ilgili önemli bir yatırım yapıyoruz."