Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Cannes'da düzenlenen GYODER Uluslararası Yatırımcı Toplantısındaki konuşmasında döviz kurları ve enflasyona yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Nebati, Korumalı Mevduat'ın kuru istikrarlı ve öngörülebilir bir çizgiye soktuğunu ifade etti. Ayrıca Türkiye'de serbest piyasa rejimi ve kambiyo rejiminin garanti altında olduğunu vurguladı.

2021 yılında Türkiye'nin gerek sanayi üretiminde gerek ticarette dengeli bir büyüme sağlayarak yüzde 11 gibi büyük bir rakamla yılı kapattığının altını çizen Nebati, "Salgın bitti, işler toparlanıyor derken Karadeniz’deki kriz başladı. Türkiye, dengeli, özgüvenli bir duruş sergiliyor ve gereğini yapıyor. Antalya’daki Diplomasi Forumu da ilişkilerin geliştirilmesinde Türkiye elinden gelen gayreti gösterdi" dedi.

**Nabatinin açıklamalarından öne çıkan satırbaşları şöyle:

Biz fırsatlar ülkesi olarak Türkiye’nin farklı bir konumu olduğunu ve krizlerden büyük bir avantajlar silsilesiyle ayrıldığını biliyoruz. İster gayrimenkul ister fonlar açısından olsun Türkiye, alternatif alanlar içerisinde birinci sırada, çünkü Türkiye sermayeye önem veriyor ve serbest piyasa öncülüğünü içselleştirmiş ve değiştirilmez bir kural olarak kabul ediyor. Türkiye, serbest piyasa, kambiyo rejimi ve can, mal ve inanç güvenliğini vermiş bir ülkedir. Bu ülkeye yatırım yaparsanız malınız da canınız da güven altındadır. Yatırımlarınızı çok rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Paranızı kazanırsınız, verginizi ödersiniz ve dilediğiniz gibi yaşarsınız.

Yüksek emtia fiyatları, lojistikteki aksaklıklar ve Karadeniz’deki gerginliklere rağmen Türkiye’deki ticaret tahminlerin ötesinde büyük bir heyecanla yoluna devam ediyor. Çarklar dönüyor.

"YATIRIMCILAR 'TÜRKİYE VAR' DEMEYE BAŞLADI"

Yurt dışından fonlar, yatırımcılar “Türkiye var.” demeye başladı. Geleceksiniz Türkiye’ye yatırım yapacaksınız, kazanacaksınız ve yolunuza devam edeceksiniz.

Türkiye, geçen yıl 225 milyar dolar ihracat ile dünyadaki ülkeler içerisinde bütçe açığını en düşük veren ülkeler arasında oldu. ABD’de bütçe açığı 10,8, İngiltere’de11,9 Türkiye’deki bütçe açığı 2,7 milyar dolar.

"EMTİA, PETROL VE ENFLASYON BİZİ YORUYOR"

2022’ye hızlı başladık, Şubat ayı itibarıyla bizi tek şey yoruyor emtia, petrol fiyatları ve enflasyon. Zayıf alanlarımızı biliyor ve üstesinden gelecek adımlar atıyoruz. Orta gelir tuzağını aşarak yolumuza devam ediyoruz. Orta akıl tuzağını aşarak, yeni enstrümanlarla bunu aşıyoruz. Yepyeni şeyler söylüyoruz. Bundan dolayı Ocak ve Şubat ayındaki ihracatımız artarak devam etti.

ENFLASYONLA MÜCADELEDE 2023 HEDEFİ

Enflasyonla mücadele ediyoruz. Gerek yurt dışı kaynaklı gerek Yeni Türkiye Ekonomi Modeli’nin risklerini bertaraf ederek mücadele ediyoruz. Türkiye yoluna hızlı bir şekilde devam ederek enflasyonu da yılsonu itibarıyla belli bir seviyeye getirip 2023 seçimlerinde tek rakamlı olma hususundaki kararlılığımızla yolumuza devam ediyoruz.

Dünyadaki bu gerginlikler devam etmeyecek ve yaz aylarından itibaren ve özellikle yılsonundan itibaren de enflasyondaki düşüşü ve normalleşmeyi görmüş olacağız. Gerekeni yapıyoruz.

"DÜNYADAKİ EN UCUZ DOĞALGAZ"

Akaryakıttaki farkın geçen yıl tamamını karşıladık. Doğalgazda dünyadaki en ucuz doğalgazı tüketicilerimize kavuşturuyoruz. Bu kadar büyük şoklara rağmen vatandaşımızın üşümesini engelledik.

"KUR KORUMALI TL MEVDUAT İLE DÖVİZ KURU İSTİKRARA KAVUŞTU"

KKM, kurun stabil ve öngörülebilir olmasını sağladı. Jeopolitik riskler ve Fed’e rağmen KKM ile risklerin üstesinden geldik.