Özel bir televizyon kanalına konuk olan Bakan Nebati, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kamuoyuna detaylarını duyurduğu EYT düzenlemesine ayrılan bütçenin geçen yıl kaynağını oluşturduklarını belirterek, ''EYT bütçe üzerinde yüktür şimdi ama bu yükün karşılanmasının iyi hesaplanması ve buna göre altyapısının da oluşturulması lazım. İşte bu açık çok önemli. Kaynağını biz önceden oluşturduk. Yani biz geçen yıl kaynağını oluşturarak Yeni yıla girdik.'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 yılının Ocak-Temmuz dönemi için memur ve emekliye yüzde 30 zam yapıldığını duyurmasının ardından yılın ikinci yarısında enflasyon farkından kaynaklı yapılacak zamma ilişkin de 

''Memur ve emekliler ile ilgili toplu sözleşmeden kaynaklanan ikinci 6 ay bir gelir daha gelecek. Ayrıca enflasyon farklı oluşursa o fark da oluşacak. Bunlar düşünülerek bütçe oluşturduk.

Resesyon riskinin ortadan kalkıyor. Emtia fiyatları daha ılımlı hale geldi. Özellikle enerji fiyatlarının aşağı gelmiş olması bizler için büyük bir avantaj oldu. Bütçe performansı beklenenden daha iyi gelecek.'' dedi.

Enflasyonun düşeceğini belirten Bakan Nebati, Türkiye Ekonomi modelinin performasını görtermeye devam ettiğini, faiz artımından ve bütçe disiplininden taviz verilmeceğini şu sözlerle açıkladı:

''Enflasyon tüm dünyanın belası haline gelmişti. Bizdeki yükseliş beklenenin çok çok ötesine gitti. Bunun sebebi kur ataklarıydı. Kur Türkiye'deki enflasyonu belirleyen en önemli etkenlerden biri. Emtia fiyatlarının artmış olması da bunu etkiledi.

Enflasyon yavaş yavaş aşağı inmeye başladı. Enflasyon düşmeye devam edecek. Bütün artışlarla beraber piyasada enflasyon artışı olacak algısı vardı ancak doğal gaz fiyatları indirildi, mazot benzin düştü. Enflasyonun çok düşük seviyede geleceğini görüyoruz. Başta perakendeciler olmak üzere bir kampanya başlatıldı. Kimse kârından vazgeçmez. Devletin görevi fahiş noktaya gittiğinde müdahale eder. Giyim ve ayakkabı sektörü de indirimi erkene çekti.

Faizi yükseltsek enflasyonu baskılardır ama işsizlik patlardı. Şuan piyasa çalışıyor, istihdam daha da artacak. Bu model Türkiye'nin gerçekleriyle örtüşmüş bir model, bundan dolayı da sonuçlarını hızlı alıyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanımız olduğu sürece Türkiye ekonomi modeli bu performansını göstermeye devam eder. Faiz artımı ve bütçe disiplininden taviz verilmez.''