Hükümet, konut ve kira fiyatlarının düşürülmesi için yeni adımlar atmaya devam ediyor. Son olarak Türkiye genelinde 4 milyon metrekare arz fazlası nedeniyle kiralanamayan ya da satılamayan ofisin 50 bin konuta dönüştürülmesinin önü açılmıştı.

"YÜZDE 15 İNDİRİM YAŞANABİLİR"

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Hakan Akçam, düzenlemenin piyasada fiyatları indirebileceğini belirterek, "Konut sahipleri, 'Konut arzı olacak, evimi kiraya veremeyebilirim' diye düşünerek indirime gidebilir. Piyasadaki kiralarda yüzde 10-15 indirim yaşanabilir. Piyasada 1+0, 1+1 ofisler var ve ticari olarak kiraya verilebiliyor. Belediyede ve tapuda 'ticari' nitelikte görünüyor ama konut mahiyetinde kullanılabiliyor. Şimdi bu ticari yerler, resmiyete bürünerek konut mahiyetinde kiraya verilebilecek. Elektrik, su ve doğal gaz abonelik bedelleri ve kullanım fiyatları, ticaret hanelerde konutlara göre biraz daha yüksek. Örneğin, konutta abonelik bedeli 1.000 lirayken, ticari yerlerde 1.500-2.000 lira. Abonelik statüsü değiştikten sonra kiracı, bu bedelleri konut statüsü üzerinden ödeyeceği için düşük ödeyecek. Ofisten konuta geçişle yapılan bu statü değişikliği ile giderlerde yüzde 50 düşüş olur" değerlendirmesini yaptı.

"KÖPÜĞÜ BİR MİKTAR ALDI"

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz da sosyal konut ve ofislerin konuta dönüşmesinden sonra piyasada bir rahatlama görülebileceğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bakan Bey, '50 bin konut' dedi ama ben bu sayının daha fazla olacağını düşünüyorum. Çünkü ofis üreticileri, bekledikleri satışı ve kiralamaları yapamadı. Son açıklamalar, enflasyon artışını değil ama fiyatlardaki köpüğü bir miktar aldı gibi duruyor."