Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesinde hasar tespit çalışmalarının neredeyse yüzde 80 oranında tamamlandığı açıklamasında bulundu.

Bakan Kurum deprem bölgesinde yapılacak konutların diğer bölgelerde olduğu gibi 1 sene gibi bir tarih versekte ilk 6 ayda etap etap depremzede hak sahiplerine teslim etmeyi planlıyoruz dedi.

Bakan Kurum, ayrıca yapmış olduğu açıklamada depremzede ev sahiplerine 5 bin tl kira yardımında bulunacaklarını açıkladı.

Kurum, Cumhurbaşkanımız ayrıca kiracılara yapılacak kira yardımınında 2 ila 3 bin liraya çıkartılması talimatını verdiğini ifade etti.

Yeni yapılacak konutlar için bilim adamlarıyla istişare ettiklerini ve  fay hattına ne kadar mesafede bina yapmamız gerektiğini sordum. Dünya literatürünün 15 metre olduğunu söylüyorlar. Biz 500 metreden aşağı yanaşmayalım dedik ve çok iyi yaparsınız, dediler.

Deprem bölgesinde yapmış oldukları incelemeler sonrasında 99 yılından önce yapılan yapıların yüzde 98'nin yıkılmış durumunda olduğunun açıklamasında bundu.

Yeni yerleşim yerlerdinde kat sınırlaması getireceklerini ve binaların altında iş yerleri ve dükkanların olmayacağı bilgisini paylaştı.