Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yapımı duyurulduğundan beri hakkındaki tartışmalar bitmeyen, uzmanların "yapmayın" uyarısında bulunduğu Kanal İstanbul'a ilişkin açıklama yaptı.

Sabah gazetesinden Dilek Güngör'e konuşan Karaismailoğlu, Kanal İstanbul'da Sazlıdere Köprüsü'nün yapımına başlandığını belirterek "Yollar ve tren hatları yapılıyor. Bu, dünyanın en önemli projelerden biri. Uzun soluklu bir iş. İmar planları yapıldı. Maliyet ilk baştaki hesaplamalardan biraz daha fazla… 15 milyar dolar olarak hesaplamıştık, 20 milyar doları bulacak. Burayı genel bütçeye yük olmadan yapmak istiyoruz. Proje eninde sonunda hayata geçecek. Bu bir ihtiyaç. Şu anda dünya ticaret hacmi 12 milyar ton. Rakam 2030'da 25 milyar tona çıkacak. Bu yüklerin yüzde 90'ı denizden taşınıyor. Şu anda Boğaz'dan 40 bin gemi geçiyor. Yarın gemi sayısı 60-70 bine çıkarsa Boğaz'dan geçmesi mümkün olmaz. O zaman ne olacak? Marmara Denizi gemi havuzuna dönüşür" ifadelerini kullandı.


'BUNU DEDİKODU SİYASETİNE ALET EDEMEZSİNİZ'
"Alternatif bir su yolu planlanması gerekiyor" diyen Karaismailoğlu, "Bugün olmasa da yarın buna karşı çıkanlar durumu anlayacak. Kanalın doğu kısmında, İstanbul Havalimanı'nın kuzeyinde lojistik liman yapacağız. Bugün gidin bakın, Ambarlı Limanı artık yoğunluğu kaldıramayacak vaziyette… Dolayısıyla Kanal İstanbul teknik bir konu, bir dünya vizyonundan bahsediyoruz. Dedikodu siyasetine alet edilecek bir mesele değil… " şeklinde konuştu.