Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bursa ve Sakarya'nın ardından Adıyaman'a gitti. Ziyaretleri sırasında maske takmayıp vatandaşlarla tokalaşan, öğrencilerle fotoğraf çektiren Koca, pandemiyle mücadelede gelinen noktaya dair ipucu verdi. Bakan Koca, "Bayramı bayram gibi kutlayacağız, eski günlerimize döneceğiz" dedi.
Bakan Koca, ziyareti sırasında pandemide yeni döneme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Sabah'a konuşan Koca, eski günlere geri dönüleceğini belirterek, "Bayramı bayram gibi kutlayacağız. Eski günlerimize döneceğiz. Kısıtlamanın daha çok olmadığı döneme inşallah geçiyoruz" diye konuştu.
Artık kişisel tedbirlerin öne çıkacağını vurgulayan Koca, "Kişisel tedbirler devreye geçsin ve artık toplumsal kısıtlamalar devre dışı kalsın istiyoruz. Kronik rahatsızlığı olan, ileri yaşta riskli kişilerde zaten normal zamanda da koruma gerekir" dedi.
"Ben esnafla tokalaşmaya başladım" diyen Koca, şunları söyledi:

"Biz büyüklerimizi gripten koruma çabası içinde olmuyor muyuz? 2.5 yıllık zaman dilimi bize üst solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşmasını maskenin önemli oranda önleyebildiğini gösterdi. Pandemi sonrası normal dönemde de bu olmalı.

Ben esnafla tokalaşmaya başladım. İşte vatandaşın arasına katılıyoruz. Gençlerle birlikteyiz. Özlemişiz. Bu normali maskesiz yaşamak önemli değil mi?"
'Aşı ve ilaç iki güçlü silah'
Sağlık Bakanı Koca, Kovid-19'a karşı artık hem aşı hem de ilaç olduğunu belirterek, "Aşıların akciğere inmeyi önemli oranda düşürdüğünü biliyoruz. Riskli ve ileri yaş olan kişilerde erken dönemde verebileceğimiz, etkili olduğunu bildiğimiz ilacımız da var. Bu ilacı da yerlileştirdik. Hem aşı, hem de ilacın varlığıyla iki güçlü silahımız var. Bu dönemi bundan sonra daha kolay geçirebiliriz diye düşünüyoruz. Onun için normalleşelim diyoruz. Turkovac aşısını önemsiyoruz. Omicron'a etkisinin önemli olduğunu görüyoruz. Vatandaşlarımız güvenle Turkovac aşısını yaptırmalılar. Ben baştan Sinovac aşısı yaptırdım. Turkovac çıktığında Turkovac aşısı yaptırdım" ifadelerini kullandı.

'Hekimlerimiz gözbebeğimiz'
Sağlıkçıların çalışma koşullarının iyileştirilmesine de değinen Koca, sağlık çalışanını kasten yaralama suçunun 'katalog suçları' kapsamına alındığını, 36 saat nöbet süresini 24 saatle sınırlandırmak istediklerini belirtti ve Türkiye'de tıp eğitiminin iyi olduğunun altını çizdi:

Sağlık çalışanını kasten yaralama suçunun katalog suçları kapsamına alındı. Kasten yaralama suçu, ceza yargılaması bakımından artık çok daha ağır bir suç olacak. Tutukluluk için yeterli sebep haline gelecek. Sağlık çalışanını yaralama suçu; kasten öldürme, işkence, intihara yönlendirme gibi çok ağır suçlarla aynı başlık altında toplanmış oldu.

Sağlıkta 36 saatlik nöbet süresi insani olmaktan dağlar kadar uzak. Çok ağır bir yük! Çalışma süresini maksimum 24 saatle sınırlandırmak istiyoruz. Ve hakkaniyetli ücret düzenlemesine gidilmesini amaçlıyoruz.

Birçok ileri dediğimiz ülkelerin eğitiminden, özellikle uygulamalı eğitimimizin daha iyi olduğuna adınız gibi emin olun. Onun için ileri ülkelerin hedefi olan gözbebeğimiz hekimler olduğunu söylemiştim. Amerika başta olmak üzere özellikle hekimliği avukat ile sigorta şirketi arasına sıkıştığını çok iyi biliyoruz. Biz uygulamada ve eğitimde oralardan çok iyiyiz.