Portekiz Dışişleri Bakanı Joao Gomes Cravinho ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Bakan Çavuşoğlu, Finlandiya ile Türkiye'nin daha az sorunu olduğuna dikkat çekerek, ''Dün sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklama aslında sürecin başından beri yaptığımız açıklamaların bir teyididir. İki ülkenin başvuru süreci başladığından beri Finlandiya ile daha az sorunumuz olduğunu söylüyorduk. Ancak iki ülkenin üyelik sürecinin birlikte yürütülmesi istendi. Bu nedenle 3'lü ahitname imzalandı. O günden beri Finlandiya bazı adımlar attı ancak İsveç'te olduğu gibi provokasyonlar yapılmadı. Finlandiya'da da NATO karşıtı isimler var.'' dedi.

İsveç hükümetinin terör faaliyetlerinde gösterdiği tavrı eleştirerek, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik süreçlerinin ayrı ayrı değerlendirmeye alınabileceğini şu sözlerle açıkladı:

''Biz Türkiye olarak NATO'nun genişlemesine karşı değiliz. Bizim Finlandiya ve İsveç'le kategorik problemlerimiz yok, onların güvenlik endişelerini anlıyoruz. Türkiye'nin endişelerinin de sadece anlaşılması yetmez karşılanması gerekiyor.

İsveç PKK FETÖ gibi terör örgütlerinin adımlarını önleyecekti. Bunlar üyeliği engellemek için her gün provokasyon yapıyorlar. Bunların engelleneceği 3'lü ahitnamede belirlenmişti.

Sorunlu olan ülke ile daha az sorunlu ülke arasında ayrım yapmak bana göre adaletli bir tutum olur. Bunu ayrı ayrı değerlendirebileceğimizi düşünüyoruz. Finlandiya konusunda İsveç'ten ayrı bir değerlendirmemiz olabilir diyor Cumhurbaşkanımız da. Bu konuda adil olmamız gerekiyor. Bu nedenle Cumhurbaşkanımız buna vurgu yapmıştır.''