Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, CNN Türk'te yaptığı açıklamalarda çeşitli konular hakkında bilgi verdi.

İşte bakan Bilgin'in yaptığı açıklamalardan bazıları:

Toplu sözleşme: Kamudaki işçilerin sözleşmeleri farklı tarihlerde bitiyordu ve bu sefer hepsi bir arada yapıldı. Sözleşme kapsamında asgari ücret düzeyinde ücret alan kamu işçilerinin maaşları brüt olarak 15 bin liraya çıkarıldı ve yüzde 45 zam yapıldı.

Memurların maaşları: Memur sendikalarıyla temmuz ayında oturacaklarını ve enflasyon farkını vereceklerini belirtti. Refah payı olarak yüzde 14 civarında bir artış yapacaklarını ve memurların endişe etmemeleri gerektiğini vurguladı.

Sendikalaşma: Sendikalaşma oranının düşük olduğunu söyleyerek, sendikalar ve toplu sözleşme kanunlarının değiştirilmesi gerektiğini ifade etti. E-üyelik uygulamasıyla sendikalaşma oranının artırıldığını belirtti.

Asgari ücret: Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasıyla ilgili düzenleme yapıldığını ve asgari ücretin 8 bin 500 lira olduğunu ifade etti. Yeni bir asgari ücret belirleyeceklerini söyledi.

Ek gösterge: Kamu çalışanlarının ek göstergelerine düzenleme yapacaklarını belirtti. Birinci dereceye gelen tüm kamu çalışanlarının ek gösterge alacaklarını ve emeklilere de düzenlemeler yapacaklarını ifade etti.

Ev hanımlarının emeklilik primleri: Ev hanımlarının emeklilik primlerinin bir kısmının ödeneceğini ve bu konunun sosyal devlet anlayışının bir parçası olduğunu söyledi.

Sözleşmeli öğretmenler: Sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçtiğini belirtti ve ana muhalefet liderinin bu konudan haberdar olmadığını ifade etti.

İşsizlik: İstihdam yaratan bir büyüme modeliyle işsizlik oranını düşürmeyi hedeflediklerini söyledi. Türkiye'de işsizlik oranının şu anda yüzde 10 civarında olduğunu belirtti.

Haftalık mesai saatleri: Haftalık mesai saatlerinin azaltılmasıyla ilgili olarak "Üretim Sürecine Katılım Projesi" adında bir pilot uygulama başlattıklarını ifade etti. 

Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 5.6 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 5.6 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

HAFTALIK MESAİ SAATLERİ KISALIYOR MU?

Biz her ailede bir kişiyi gelir sahibi yapacağız. Pilot uygulamaları başlattım. 1 yıl veya 6 ay eğitim süreci var. Hiç kimsenin çalışmadığı aile sayısı yüzde 10'un altında. Katılanlar ileri teknoloji eğitimi alıyorlar. Adı Üretim Sürecine Katılım Projesi. İngiltere'de çalışma süresinin azaltılmasıyla ilgili proje çalışmalar yapılıyor. Ben de Türkiye'de belli sektörlerde yapılması gerektiğini emek verimliliğine göre yapılması gerektiğinden bahsettim. Projelerim olduğundan bahsettim. 45 saat olan çalışma süresinin yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Çalışma saatlerini yeniden düzenlemeliyiz. İngiltere'de 6 saat uygulamasına geçildi, 5 saat deneniyor. Ev hanımları emeklilikle ilgili çok mutlu oluyorlar. AK Parti gençler arasında birinci parti. Gençlerin taleplerini karşılayacak birçok projemiz var.