Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, bugün (23 Ağustos) partisinin il başkanları toplantısında Türkiye’ye gelen sığınmacılara vatandaşlık verilmesine tepki gösterdi. Babacan, sığınmacılara vatandaşlık verilmesinin hukuksuz olduğunu belirterek, “Sığınmacılara vatandaşlık verilmesi geriye dönüş motivasyonlarını azaltıyor” dedi. Babacan sözlerine şöyle devam etti:

“Bu vatandaşlığı veren kim? Bu kararı kim alıyor? Tek bir imzayla Sayın Erdoğan. Peki soruyoruz, kriteri nedir? Kanun maddesi açıktır. ‘Koruma altındaki insanların vatandaşlığa başvuru hakkı yoktur’ diyor. Buna rağmen tek imza ile vatandaşlık veriyor. Eskiden Resmi Gazete’de yayımlanırdı bu işler. Vatandaş olanlar, iki yüz bin kişi. Olmayanlar yaklaşık dört milyon. Diğerleri bakıyorlar, Demek ki biz de yeterince burada durursak, dönmezsek bize de tombala vurur. Erdoğan bize de imza atar, vatandaşlık verir diye geriye dönüş motivasyonunu azaltıyor. Çok yanlış bir uygulama”. 

“Hedef, dünyanın ilk 10 ekonomisine girmekti ama 21. sıraya düştük”

Konuşmasında ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Babacan, “Bıraktığımızda dolar kuru 2 lira 90 kuruştu. Beştepe, 18 lirayı gösterdi. Mirasyedi Beştepe, bu milletin 190 milyar dolarını cayır cayır sattı. Yedek akçelerimizi bile tükettiler, sıfırladılar. Biz, dünyanın 21. ekonomisini devraldık. Basamak basamak ülkemizi 16’ncılığa yükselttik. Bizim hedefimiz ilk 10’a girmekken Beştepe gene 21’inci sıraya düşürdü. Ve tüm başarılara imza atarken boğazımızdan bir gram bile haram lokma geçmedi” diye konuştu.

İzleyin: Gemi batıyor mu? Erdoğan’ın “aynı gemideyiz” çıkışı ve ekonominin gidişatı

Fren Ali çıkışı

Babacan, kendisine bakanlığı döneminde “İsraf ve borçlanma çok hızlı arttı, yavaşlayın” dediği için “Fren Ali” diye hitap edildiğini dile getirdi. Babacan, “Zamanında Fren Ali’nin söylediklerine kulak verilseydi, bugün memleket el alemin üç-beş kuruşuna muhtaç kalmazlardı arkadaşlar. Bu ülkenin cumhurbaşkanı ülke ülke gezip para aramazdı. Onun için tekrar ediyorum. Bugünkü tablo, milletin kaynaklarını hunharca çarçur edenlerin eseridir” görüşünü paylaştı.

Seçimlere kendi partileri ve eylem planlarıyla gireceklerini söyleyen Babacan, “Seçimin ertesi günü gazete manşetlerinde, ‘AK Parti’ye veda, Türkiye’ye DEVA’ yazacak” dedi.