İsviçre merkezli yatırım bankası Credit Suisse hisselerinde düşüş yaşıyor. Alman yatırım bankası Deutscche Bank içinde tehlike çanları çalmaya başlad. Akıllarda ise yeni bir banka krizi mi geliyor sorusu  var ? İşte detaylar...

1,5 trilyon dolar varlık yöneten Credit Suisse’in hisseleri Şubat 2021’de 14,90 dolar düzeyindeyken, ekim itibariyle 3,90 dolara kadar gerilemiş durumda. Bankanın 14 yıllık CDS’leri Eylül 2022 itibariyle Lehman Brothers’ın çöktüğü 2008 yılından bu yana en yüksek düzeye ulaştı.

Deutsche Bank hisseleri de 2008 krizi sonrası yükseldiği 45 Euro zirvelerinden 7,65 Euro’ya kadar gerilemiş durumda.

FED’İN TOPLANTISINDA GÖRÜŞÜLMESİ BEKLENİYOR
Credit Suisse CEO’su Ulrich Koerner “Bankanın çok kritik bir anda olduğunu” söylerken, bazı piyasa takipçileri Avrupa’da önemli bir yatırım bankasının çok zorda olduğuna dair güvenilir kaynaklardan duyumlar aldıklarını öne sürüyor. Koerner yeniden yapılanma hazırlığındaki bankanın bilançosunun güçlü durumda olduğunu da bildirdi.

İki banka da “sistemik olarak önemli finansal kurumlar” (SIFI) kategorisinde yani “too big to fail” (batmak için çok büyük) bankalar arasında. Birçok gözlemci tarafından 2009 finansal krizinin sembolü haline gelen ‘Lehman Brothers’ın çöküş dönemine benzetilen Avrupa bankalarının durumunun ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin 3 Ekim’de gerçekleşecek kapalı yönetim kurulu toplantısında ana gündemlerden biri olması bekleniyor.