Profesör Dr. Svetlana Stevanovic, yaptığı açıklamada, mumların yanarken havaya partiküller salarak doğrudan ciğerimize ulaştığını ve bunun birçok sağlık sorununa yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, kokulu mumların koku bileşenlerinin boya ve mobilya cilalarında kullanılan hava kirleticilerine benzediği konusunda uyarıda bulundu.

Profesör ayrıca, Bu bileşenlerin sağlık sorunlarına yol açması, maruz kalma düzeyi ve süresine bağlıdır. Uzun süre mum kokusuna maruz kalan kişilerde göz, burun ve boğazda tahriş yaşanabilir. Ayrıca, Çevre Koruma Ajansı'na göre, bu bileşenler böbrekler ve merkezi sinir sistemi de dahil olmak üzere çeşitli organlara zarar verebileceğini söyledi.

KOKULU MUMLARDAKİ TEHLİKE

Profesör Dr. Svetlana Stevanovic, önceki araştırmalarda kokulu mumların sağlık üzerindeki etkisinin hafife alındığını ancak bu tür mumların ve diğer kokulu ürünlerin alerjik reaksiyonlara ve baş ağrısına neden olabileceği konusunda uyardı. Ayrıca, astım veya diğer solunum rahatsızlıkları olan bireyler için semptomların daha kötü olabileceği konusunda da uyarıda bulundu.

Profesör Dr. Svetlana Stevanovic, nüfusun üçte birinin koku bileşenlerine duyarlı olduğu bir yerde, özellikle kapalı alanlarda kokulu mum kullanmanın mumları zehirli hale getirdiğini belirtti. Ayrıca, "doğal" ve "organik" gibi kelimelerle satılan parafin içeren mumların yerine balmumu ve soya mumu gibi tercih edilmesi gerektiğini savundu.