Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, “Ekim Kasım Aralık bu enflasyon rakamlarını göreceğiz. Komisyon bunu değerlendirecek ve karar verecek “ dedi. Detaylar haberimizde

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK? 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Asgari Ücret artış oranıyla ilgili, "Ekim- kasım- aralık, bu enflasyon rakamlarını göreceğiz. Komisyon, bunu değerlendirecek ve karar verecek. Rakam söyleyenlerin hiçbiri gerçeği yansıtmıyor ya da süreçlerden habersiz" dedi.

Bakan Bilgin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.Bakan Bilgin, asgari ücret artış oranına ilişkin tartışmalarla ilgili soru üzerine, "Asgari ücret, üzerinde rakam yarıştıracağımız bir konu değil. Asgari ücret benim de karar vereceğim bir konu değil.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu var. Enflasyon oranı değerlendirilerek, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenecek. 'Asgari ücret şu kadar olacak bu kadar olacak', kimden çıkıyor bu rakamlar.Yasal süreç belli. Şimdi ben de çıkıp '20 bin olacak' diyeyim. Ekim- kasım- aralık, bu enflasyon rakamlarını göreceğiz. Komisyon bunu değerlendirecek ve karar verecek. Rakam söyleyenlerin hiçbiri gerçeği yansıtmıyor ya da şüreçlerden habersiz" diye konuştu.Bakan Bilgin, 'gelir vergisi' tartışmalarıyla ilgili soruya da "Gelir vergisiyle ilgili maliye bakanımız ile görüştük, o konuda çalışıyoruz" cevabını verdi.
"ASIL ZAM YIL SONUNDA" 
Öte yandan Sosyal Güvenlik Uzmanı Mert Nayır da asgari ücrete ilişkin gazetevatan.com’a özel açıklamalarda bulunmuştu. Asgari ücrete yapılan ek zamma dikkat çeken Nayır, “Yıl ortası yapılan zam 6 yılın ardından yapılan bir zamdı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan özellikle bunun bir ara zam olduğunu, asıl artışın yıl sonunda asgari ücret komisyonun işçi ve iş veren tarafıyla yapacağı çalışmalarla belirleneceğini belirtti” demişti.Zam beklentisi ile ilgili konuşan Mert Nayır, “Enflasyonun ağustos ayı itibarı ile yüzde 80 olması, yıl sonuna doğru düşüş göstermesi beklentilerinin yanında pazar enflasyonun halen yüksek olması asgari ücrette ki beklentileri artırıyor.” ifadelerini kullandı.
Hem asgari ücretle çalışanlar hem de daha yüksek maaş alanlar asgari ücret artışını merak ediyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Nayır, “Geçtiğimiz yıl asgari ücrete ocak ayında yüzde 51 temmuzda yüzde 30 zam yapılmıştı. Ankara kulislerinde özellikle işçi sendikalarının en az yüzde 60 ile masaya oturması bekleniyor.
Asgari ücret zam beklentisini de açıklayan Nayır, Benim beklentim asgari ücrete yine en az yüzde 50- 55 bandında bir artışın yapılarak secim öncesi psikolojik sınır olacak olan 8 bin TL seviyesine getirilmesi.
MEMUR MAAŞLARI VE EMEKLİ AYLIKLARI NE KADAR OLACAK? 
Öte yandan ocak ayı yaklaştıkça memurların ve emeklilerin alacakları zam oranları da merak edilmeye başlandı. Bu arada enflasyon rakamları açıklandıkça aslında zamlarla ilgili fikirler de oluşuyor. Bu arada yıl sonu enflasyon tahminlerine bakarak da bazı hesaplamalar yapmak mümkün. Enflasyon artışının dışında hem taban maaş artışları hem de ek zam formülleri de konuşulmaya başlandı.Ocakta 1.500 TL olan taban maaş önce 2.500 TL'ye Temmuz ayında ise 3.500 TL'ye çıkarılmıştı. Şimdi taban maaşların yeniden belirlenmesi gündemde. Hatta bu noktada asgari ücrete yakın bir rakam da konuşuluyor.
Memurlar ve memur emeklileri ise toplu sözleşmeye göre artış alıyor. Buna göre 2023 toplu sözleşme artışları yüzde 8+6 olarak belirlendi. Bu durumda Ocak ayında memurlar ve memur emeklileri yüzde 8 oranında toplu sözleşme artışı alacaklar. Buna ilaveten oluşacak 6 aylık enflasyona göre de fark alacaklar.
Aynen SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde olduğu gibi memurlar ve memur emeklileri için de yüzde 8'lik toplu sözleşme oranının artırılması gündemde. Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ile yaptıkları görüşmede enflasyon farkına ilave bir iyileştirme talebini ilettiklerini açıklamıştı.
TAHMİNLER NE DİYOR
Yeni Asır'dan Faruk Erdem'in yazısına göre, ocak ayında yapılacak zam oranlarıyla ilgili bazı ipuçları da gelmeye başladı. Eylül enflasyonu ile birlikte 3 aylık enflasyon 7.05 olarak belirlendi. SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık enflasyon oranında zam alırken memurlar ve memur emeklileri yüzde 8 oranındaki toplu sözleşme artışına ilaveten yüzde 7'nin üzerinde oluşan 6 aylık enflasyon kadar fark alacak.Bu arada Orta Vadeli Program hedefi yıl sonunda yüzde 65 olarak belirlenirken Merkez Bankası'nın anketinde beklenti yüzde 67.73 oldu. Anadolu Ajansı'nın ekonomistlerle yaptığı ankete göre ise yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 73.88 olarak ifade edildi. Bu oranlara göre ise yeni maaş artışları şöyle hesaplanıyor:

ORANLARA GÖRE HESAPLAR
3 AYLIK ENFLASYON: Yüzde 7.05

BİRİNCİ TAHMİN (Orta vadeli program Yüzde 65'e göre): Yüzde 15.91

İKİNCİ TAHMİN (Merkez Bankası anketi Yüzde 67.73'e göre): Yüzde 17.83

ÜÇÜNCÜ TAHMİN (Anadolu ajansı anketi Yüzde 73,88'e göre): Yüzde 22.15