Ancak hükümet kanadından gelen açıklamalar kafa karıştırdı. Cumhurbaşkanı önceki hafta yılbaşını işaret ederken Çalışma Bakanı’ndan temmuz mesajı geldi. Beklenti oluşturan çıkışla birlikte ‘Erken seçim hazırlığı mı’ değerlendirmeleri yapıldı.

Yılbaşında 4 bin 253 liraya çıkarılan asgari ücret hayat pahalılığı karşısında buharlaştı. TÜİK’in yüzde 73.5’lik enflasyon verisi bile çalışanların hayat pahalılığı karşısında ezildiğini ortaya koydu. ENAG oranı yüzde 160 olarak duyurdu. Asgari ücret 6 bin liralık açlık sınırının altında kaldı. DİSK-AR’ın raporunda asgari ücretlinin ilk beş ayda 5 bin liralık kayıp yaşadığı ve bunun artarak devam ettiği belirtildi.

ÇALIŞMA BAKANI: ÇALIŞANLARI EZDİRMEYECEĞİZ TEMMUZDA YÜZLER GÜLECEK

Karar'da yeralan habere göre zamlarla birlikte TL değer kaybedince çalışanların ücretlerde düzenleme beklentisi arttı. Ancak yılbaşını işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ek artışı dile getirmeden rutin enflasyon farklarına vurgu yaptı.

Çalışma Bakanı Bilgin ise “Çalışanları ezdirmeyeceğiz. Türkiye temmuzda yüz güldürecek düzenlemeyi gerçekleştirecek durumda” dedi. Hükümetten gelen farklı yöndeki açıklamalar kafaları karıştırdı.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücrete yapılan yüzde 50 zam TL’deki değer kaybı ve yüksek enflasyon nedeniyle ilk beş ayda eridi. Asgari ücrete ara zamma daha önce kapıları kapatan hükümet, temmuz ayına sayılı günler kala ücret artışları için yeşil ışık yaktı. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ‘’Enflasyona karşı çalışanları korumak bizim vazifemiz. Biz emeği, çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz. Önümüzde temmuz dönemi var’’ dedi.

Ekonomik kriz derinleşirken, ücretler de yüksek enflasyon ve TL’deki rekor değer kaybıyla birlikte eriyor. Gıda fiyatlarındaki fahiş artışlar, kiralardaki rekor zamlar asgari ücretliyi çıkmaza soktu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun son verilerine göre tüketici enflasyonu yüzde 73’ü bulurken işçi, memur, emekli tüm çalışanlardan ek zam talebi sıcaklığını koruyor. Alım gücü yok olan asgari ücretli ara zam beklerken hükümet daha önce yaptığı açıklamada ücretlerde artışa kapıları kapatmıştı. Temmuz ayına sayılı günler kala hükemetten yapılan son açıklamalar asgari ücrete ara zam beklentisi oluşturdu.


Cumhurbaşkanı Erdoğan mart sonunda yaptığı açıklamada yıl sonunda yapılan Asgari Ücret Komisyonu toplantısını işaret ederek ‘’Ben vatandaşıma onu aldatacak, yani yapmayacağımız veya yapamayacağımız bir şeyi söylemeyi doğru bulmam. Vakti geldiğinde konuşulur, adım atarız” ifadelerini kullanmıştı.

‘’Olağanüstü bir gelişme olduğu zaman biz bunlara da kapalı değiliz” sözleriyle kapıyı da tam kapatmayan Erdoğan Pazartesi yaptığı açıklamada ‘’Son 20 yılda asgari ücreti yüzde 200’e yakın artırdık. Temmuz ayında enflasyon farkları ile milletimizin her kesimini rahatlatacağız” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, temmuz ayında çalışanların yüzünü güldürecek düzenlemeyi gerçekleştireceklerini ifade etti. Bakan Bilgin, ‘’Enflasyona karşı çalışanları korumak bizim vazifemiz. Biz emeği, çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz. Önümüzde temmuz dönemi var. Temmuz ayında bütün çalışanların yüzünü güldürecek bir düzenlemeyi de Türkiye gerçekleştirecek durumdadır’’ açıklamasını yaptı.

AÇLIK SINIRI 6 BİN TL’Yİ AŞTI YOKSULLUK SINIRI 20 BİNE DAYANDI

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Mayıs ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırlarını açıkladı. Yapılan söz konusu açıklamaya göre, “açlık sınırı” olarak da adlandırılan, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için aylık gıda harcaması tutarı 6 bin 17 TL’ye yükseldi.TÜRK-İŞ, açlık sınırının mevcut asgari ücretin bin 764 TL üzerinde olduğuna dikkat çekti.

Raporada göre, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) da 19 bin 602 TL’ye çıktı. Aralık 2021 verilerine göre açlık sınırı 4 bin 097 TL, yoksulluk sınırı ise 13 bin 348 olarak belirlenmişti. Mayıs 2021 verilerine göre ise açlık sınırı 2 bin 896 TL, yoksulluk sınırı ise 9 bin 434 TL olarak kaydedilmişti. TÜRK-İŞ tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla yaptığı çalışma, bekar bir çalışanın “yaşama maliyeti”nin de aylık 7 bin 836,46 TL’ye yükseldiğini ortaya koyuyor.

KAYIP 5 AYDA 5 BİNİ GEÇTİ


Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) raporuna göre; asgari ücretlilerin gıda enflasyonu, Mayıs 2022’de yüzde 119-135 bandına oturdu. Rapora göre; yılın ilk 5 ayında asgari ücretteki toplam alım gücü kaybı 5 bin 7 TL’yi buldu. Raporda TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığı belirten DİSK-AR ‘’Enflasyon her ay tırmanırken işçiler, memurlar ve emekliler ise 6 ayda veya yılda bir zam alıyor. Böylece emek gelirleri enflasyonun altında kalıyor.

Pahalılığın temel nedeni, ücretlerin geç artırılması ve resmi enflasyona endekslenmesidir. Nitekim bunun sonucunda asgari ücret ve diğer ücret gelirleri enflasyonun altında ezildi. 2021 Aralık ayında yüzde 50,5’lik artışla 4 bin 253 TL olarak belirlenen net asgari ücret, 2022 yılında enflasyon karşısında hızla eriyor. 2022’nin ilk 5 ayı için asgari ücretin toplam alım gücü kaybı 5 bin 7 TL’yi buldu. Öte yandan asgari ücret artırılmazsa ve 4 bin 253 TL olarak uygulanmaya devam edilirse asgari ücretlinin 2022 yılı için kaybı en az 20 bin 726 TL olacak’’ ifadelerine yer verdi.