7 milyonu aşkın çalışan ve işverenleri ilgilendiren kritik süreç başlıyor. Asgari ücretin belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu aralık ayında çalışmalarına başlayacak. Toplantı öncesi üç işçi konfederasyonu asgari ücret konusunda ortak tutum belirlemek için bir araya geliyor. Çalışanların ücreti ve işverene maliyetler kritik toplantıda ele alınacak ve karara varılacak. Peki, Asgari Ücret Tespit Komisyonu ne zaman toplanacak? Asgari ücret ne kadar olacak? İşte detaylar...

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN BELLİ OLUR?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi tarafını 5 kişilik bir grupla TÜRK-İŞ temsil edecek. Komisyonda işçileri temsil edecek TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergin Atalay geçtiğimiz haftalarda işçileri tebessüm ettirecek bir rakamın ortaya koyulması gerektiğini ifade etmişti. Asgari Ücretin belirlenme periyodu açısından önceki yıllardan farklı tutum izlemek gerektiğini belirten Atalay, aralık ayının ilk 10 gününde rakamı görüşerek 10 Aralık itibariyle rakamı belirleme çağrısı yapmıştı. Atalay, asgari ücret ile ilgili olarak çalışanları enflasyon altında ezdirmeyen ve mutlu edecek bir rakam beklediklerini, ama işverenleri de batırmayan bir asgari ücret belirlenmesinin de önemine dikkat çekmişti. Atalay, hükümete de işveren üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi konusunda çağrı yapmıştı.

ASGARİ ÜCRET 4 BİN OLUR MU?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı asgari ücret konusunda bir anket çalışması yürütüyor. Bu çalışma bu hafta sonu itibariyle tamamlanacak. Hem çalışanlara, hem de işverenlere asgari ücret konusunda sorular yöneltiliyor.

Asgari ücret konusunda henüz taraflar net o olarak tutumlarını ortaya koymuyor. Bazı çevrelerde asgari ücretin 4 bin lira olması beklentileri dile getirilirken mevcut 2 bin 825 lira olan asgari ücretin 4 bin lira olabilmesi için yüzde 42 civarında bir artışın yapılmasıyla mümkün olabilecek.

2022'DE ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Diğer yıllarda asgari ücret zam oranı belirlenirken enflasyonun ortalama yüzde 5-7 üzerinde belirlendiği yer alıyor. İlk olarak Merkez Bankası'nın 18,4'lük enflasyon beklentisi baz alındığında ve buna yüzde 5'lik refah payı eklendiğinde asgari ücretlinin bürüt maaşının 4.440 lirayı, net ücretin ise asgari geçim indirimi (AGİ) dâhil 3.485 lirayı geçeceği tahmin ediliyor. Diğer yapılan bir hesaplamada ise Merkez Bankası'nın 18,4'lük enflasyon beklentisine yüzde 7'lik bir refah payı eklendiğinde brüt ücretin 4.480 lirayı, net ücretin de asgari geçim indirimi (AGİ) dâhil 3.540 lirayı geçeceği konuşuluyor. Üçüncü yapılan hesapta ise TÜİK'in son açıkladığı enflasyon rakamı baz alınıyor. Bu rakama yüzde 7'lik refah payı eklendiğinde brüt ücretin 4530 lirayı, net ücretin de asgari geçim indirimi (AGİ) dâhil 3.580 lirayı geçeceği tahmin ediliyor.