Milyonlarca çalışanın gündemi asgari ücrete gelecek ara zam! Hükümet çalışmalarını sürdürürken İşçiyi temsil eden Türk-İş ile işvereni temsil eden TİSK görüşme yapmıştı. Şimdi gözler Kabine toplantısına çevrildi. Peki, Asgari ücret ne zaman açıklanacak? Temmuz asgari ücret zammı ne kadar olacak? Asgari ücrete ek zam ne zaman belli olacak? Asgari ücret temmuz zammı ne olur? İşte detaylar…

Kabine toplantısında gündem asgari ücret olacak! Enflasyon nedeniyle asgari ücrete ek zam için temmuz ayı işaret edilmiş, hükümet bu konuda çalışmalarına hız vermişti. Hükümet kanadından pek çok açıklama asgari ücrete zamma ilişkin yeşil ışık yakarken işçi ve işveren temsilcicileri de zam formülü için bir araya gelmişti.

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Kabine Toplantısı milyonları ilgilendiren önemli konulardan birisi olan asgari ücrete ara zam formülünü görüşecek. Beştepe'de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacak toplantıda, asgari ücrette ara zam yapılıp yapılmayacağının kesinlik kazanması bekleniyor.


Bugün yapılacak Kabine toplantısında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in sunum yapması bekleniyor. Eğer asgari ücretliye ara zam kararı çıkarsa Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanacak ve yapılacak zam oranı netlik kazanacak.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI İÇİN GÖRÜŞMELER NE ZAMAN?

Asgari ücretlilerse bu hafta yapılacak açıklamayı bekliyor. Bakan Bilgin, işçi ve işveren kesimiyle görüşmüştü. Bilgin dün yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

''Çalışan emekçilerimizi de korumak bizim görevimizdir. İşçi sendikalarımızla işveren sendikalarımızla görüştük. Bu konuda da çalışmalarımız sürüyor. Tamamlandığında, önümüzdeki hafta başında veya hafta ortasında bunu da kamuoyuyla paylaşacağız.''

İşçi ve işveren temsilcileri kendi aralarında da toplantı yaptı. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ile TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ekonomideki gelişmeler ve çalışma hayatına etkilerini ele aldı.

Asgari ücret, önümüzdeki hafta yapılacak kabine toplantısının da öncelikli gündem maddeleri arasında yer alacak. NTV’nin haberine göre, Kabinedeki değerlendirmelerin ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplantıya çağrılabileceği belirtiliyor.


YENİ ASGARİ ÜCRET NE OLUR?

Prof. Dr. Cem Kılıç, “Son günlerde asgari ücret artışı ile ilgili farklı rakamlar söyleniyor. Bu konuda 1 tane örnek verelim. En çok söylenen yüzde 20 civarında bir artış olacağı. Hesaplanınca, asgari ücrette yüzde 20 civarında bir artış olacak olursa, brüt rakam şu an 5.004 lira ama bu 6 bin lira seviyesine çıkacak. Kişinin eline geçen rakam 5.103 lira, işverene maliyeti ise 7.100 TL’yi bulabilecek. Bu sadece ortalama bir hesap ama bu yüzde 10’da olabilir, yüzde 30’da olabilir. Bunu kimse bilemez şu an için. Tamamen tespit komisyonunun vereceği karara bağlı. Ama öncelikle Bakanlığı tespit komisyonunu toplantıya çağırması gerekiyor. Asgari ücret zammı komisyonun vereceği karara bağlı.” diye konuştu.