Kamudanhaber- Özel haber

Vaktin birinde Tokat ilimizin Artova ilçesinde bir muhtar yaşarmış. Bu oldukça uyanık tabiri caizse ansının gözü muhtar, gel zaman git zaman köy hizmetleri personelinin takıldığı lokali keşfetmiş. Köy Hizmetleri personeli işi olmadığı zamanlarda bu lokale gelir kâğıt, okey oynayarak vakit geçirirmiş. Bizim uyanık muhtar lokale gelip, sessizce bir köşeye oturarak konuşmalara kulak misafirliği etmeye başlamış. Personel kendi aralarında: “Perşembe günü Kayaönü köyünün yolunu yapmaya gidiyoruz. Önümüzdeki pazartesi Ahmetdanışment köyüne su hattı döşemeye başlıyoruz.” Veya: “Haftaya da Ağmusa köyünün yolunu asfalt yapacağız. Salur köyünde de çalışmamız var.” gibi konuşmalar yaparken; bizim muhtar çaktırmadan konuşulanları cebinden çıkardığı küçük deftere not edermiş.

Ertesi gün de bu köyleri sırasıyla dolaşır köylülere; “Vekile söyledim sizin köyün yolunu perşembe başlıyoruz.”, “Pazartesi de sizin köyün su hattına başlıyoruz.”,” Valiyle konuştum; sizin köye haftaya asfalt döküyoruz.”, “Köy Hizmetleri müdürüne talimat verdirdim; haftaya Salur köyüne de uğrayacaklar.” türü konuşmalar yaparak, büyük bir ciddiyetle havasını atıyormuş.

Muhtarın söyledikleri birer birer gerçekleşince de köylüler; devlet katında itibar görüp istekleri emir kabul edilen bu değerli muhtarın bir dediğini iki etmiyor, kuzuları kesiyor, hediyeleri paketliyorlarmış.

Devlet ve il yolları ağı dışında kalan köyler ve bağlı yerleşim birimlerinin köy yolu ağını tespit etmek, bu yollarla köy içi yollarını ve bu yollar üzerindeki sanat yapılarını yapmak, mevcutlarını geliştirmek, köy ve bağlı yerleşim birimlerinin yol, su ve kanalizasyon tesisleri ile askeri garnizonların içme ve kullanma suyu tesislerini yapmak, tarım alanlarının gayesine uygun kullanımını sağlamak, devlet sulama şebekelerinde arazi tesviyesi, tarla başı kanalları, tarla grup yolları ve tarla içi drenaj tesislerini yapmak gibi görevleri bulunan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü 2005 yılında kapatıldı.

Artova’lı muhtarlar tarihin tozlu raflarındaki yerlerini alırlarken; günümüz de Artova’lı muhtarların yerini sendikacılar aldı. Devlet kademelerinden bir şekilde edindikleri bilgileri önceden pazarlayıp; “Ben tak diye istedim; Bakan, genel müdür ya da il müdürü şak diye yaptı.” diyen sendikacılar ise halen aramızda dolaşıyorlar.

Hayatta hiçbir şey kaybolmazmış. Sadece şekil değiştirirmiş. Dün muhtarları, bugünün sendikacıları… Allah işçinin, memurun yardımcısı olsun.

Murat Kenan erdem

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

KAMUDANHABER TELEGRAM KANALI İÇİN: https://t.me/kamudanhabersitesi