Çoruh'un üstüne kurulan Türkiye'nin en yüksek barajı olan ve geçtiğimiz yıl inşaatı bitip su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı'nda su yüksekliği 91 metreye kadar ulaştı. Baraj yapımına başlandıktan sonra Yusufeli ilçesinin de sular altında kalacağı belirtilmiş ve merkeze yakın noktada daha yüksek bir konumda ilçe tekrardan inşa edilmeye başlanmıştı. Yusufeli ilçesi ve bir köy yeni konumunda tekrardan doğmuş ve yöre halkı eski yerleşimdeki eşyalarını ve binalardan geri dönüştürülecek maddi karşılığı olan her şeyi tahliye etmişti. 

Bu görüntüler şehri hayalet şehre çevirmişti. Hala vatandaşlar son eşyalarını ve maddi karşılığı olan her şeyi tahliye ederken su seviyesi ilçe merkezine ulaştı.

6425549a50acca22fc6e7dd7

Şehirde kalan binaların geri dönüşümü bir firmaya ihale yolu ile verilerek binaların demir, moloz vb maddi karşılığı olan her şey tekrardan maddi kazanç olarak kazanılıyor. Şehrin birçok yerine artık girmek yasak. Suların gelmediği kısımlardan vatandaşlar son kalan eşyalarını çıkarma gayretinde. Yusufeli Barajı, su tutmaya devam ettikçe şehrin tamamı sular altında kalacak.

turkiye-nin-en-buyuk-iskan-projesinde-geri-sa-14638171_amp

Yusufeli, daha yüksekte eski yerleşime yakın bir noktada tekrardan hayat bulacak. Şehirde  vatandaşların kalacağı evler, devlet kurumları ve okullar, dükkanlar yapılmış durumda. Vatandaşların neredeyse tamamı şehre yerleşmişken birçok zincir market de dükkanları ile hizmeti orada veriyor. Okullar da orada eğitim öğretime devam etmekte.