Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6’lık depremler 11 ilde binlerce binayı yıktı veya kullanılamaz hale getirdi. Büyük depremlerin büyük yıkıma uğrattığı Hatay’da mimar olan Abdülgani Mazmanoğlu beton ile yeni binaların yapılmaması gerektiğini savundu. Mazmanoğlu teknik eleman olmasına rağmen kendisinin de yaşanan fekalet karşısında şok geçirdiğini aktardı.

Artçı depremlerin çok sık ve büyük şiddetle gerçekleştiğini belirterek yeni betonarme binaların yapımına devam edilmemesi ve başlanmamasına dikkat çeken Mazmanoğlu, depremin artçılarının 1 yıl devam edebileceğini belirtti.

Mazmanoğlu, artçılar sebebiyle kaymalar meydana gelebileceğini, beton ile demirin bir alakası kalmayabileceğini yani kaynaşma olamayabileceğini söyledi. Mazmanoğlu tedbirli olmasının gerektiğini, yeni bir felaketin yaşanmaması için ciddi zemin etütleri yapılması gerektiğini söyledi. Yaşanan felakete göre yeni bir şehir planlamasının olması gerekliliğinin altını çizen mimar, hasarlı binalara asla girilmemesi gerektiğini söyledi.

Mimar’ın açıklamaları şöyle:

“Sabah saatlerinde asrın felaketini yaşadık. Teknik eleman olmamıza rağmen biz bile şoke olduk. "Deprem bölgesinde artçı depremler 1 yıl devam eder. Artçı depremlerin şiddeti azalmadan betonarme bina yapmanın çok sakıncası var. Artçı depremler nedeniyle kayma meydana gelir ve betonla demirin alakası kalmaz, kaynaşma yaşanmaz. Tedbirli olalım, tekrar bir felaket yaşamayalım. Bölgesel anlamda ciddi zemin etütleri yapılıp planlama yapmak lazım. Ardından ona göre bir kent planlaması hayata geçirilmeli. Ağır ve orta hasarlı binalara girmenin çok büyük tehlike. Uzmanlar tarafından kontrol yapıldıktan sonra binalara girmek gerekiyor. Belki bina yıkılmamış olabilir ama eğreti duran bir duvar üzerinize yıkılabilir." dedi.