Arapça öğretmenliği ve Arap dili ve edebiyatı bölümü mezunları Arapça alanında geniş ve kapsamlı bilgilere sahip ve şuanda tahmini 2500-3000 öğretmen açığı olduğu bilinmekte fakat gelen atamalar bunu karşılamamakta bir önceki atama 193, ondan önceki ise 315 kişi idi, bu durum ise şundan kaynaklanıyor, imam hatip ortaokulları ve liselerinde Arapça dersine sadece hazırlık sınıfı olan 1. sınıfta Arapça eğitim alanı ilahiyat mezunlarından imam hatiplerdeki Arapça derslerini almaları ve bunun doğrultusunda okul müdürlerinin Arapça öğretmeni açıklarını bildirmemeleri veyahut doğrudan okul müdürlerinin Arapça derslerini ilahiyat mezunlarına vermiş olmaları. Bu yüzden de yeterince açık bildirilmediği için az alım yapılıyor.
İmam Hatip Ortaokul ve İmam Hatip Liselerinde zorunlu, bazı Anadolu Liselerinde ise seçmeli olarak verilen Arapça dersi, Talim ve Terbiye Kurulunun Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları kapsamınca 18/08/2015 tarihli ve 74 sayılı Kurul kararı, Eylül 2015 - 2696 sayılı Tebliğler Dergisi’nde; Arapça ve Mesleki Arapça derslerine Arapça Öğretmenliği, Arap Dili ve Edebiyatı, Mütercim-Tercümanlık (Arapça) bölümlerinden mezun olmuş olan öğretmenlerin ders verebileceği açıkça beyan edilmiştir. Fakat bu karara aykırı olarak İmam Hatip lise ve Orta Okullarında İlahiyat bölümü mezunu olan Kur’an-ı Kerim, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Hadis, Kelam, Siyer gibi meslek dersi öğretmenlerinin alanları dışında olmasına rağmen idareci inisiyatifi dahilinde Arapça dersine girdikleri su götürmez bir gerçektir. Mevzuatta belirtilen bölümler KPSS Genel Yetenek, Genel Kültür, Eğitim Bilimleri sınavının yanı sıra uzmanlık sınavı olarak bilinen ve çoğunlukla lisansüstü alanlarda geçerliliği yüksek olan YDS sınavına tabii olmaktadır yani alanlarında olan uzmanlıkları bu şekilde teyit edilmektedir. Fakat meslek dersi öğretmenleri bu sınava tabi olmadan Arapça alanında sınanmadan, ek ders olarak Arapça derslerine girmektedirler, bu da kaliteli ve ilerlemeci eğitim anlayışına ters düşen bir durumdur. Bunun sonucunda İmam hatip Ortaokulu ve liselerinde Arapça Öğretmeni açığı belirtilmemekte, norm açığı daha az gözükmekte ve Arapça öğretmeni atama sayısı olumsuz yönde etkilenmektedir. 
Nihayetinde belirtilen kararla sabit olan Arapça dersine girmeye hak tanınmış bölüm mezunlarının bir haksızlığa uğradığı görülmekte ve istekleri öncelikle; Arapça dersi için alanında ihtisas yapmış öğretmenlerin bu dersin asıl öğreticileri olduklarını, yüksek mevkilere, okul müdürlerine ve meslektaşlarına duyurmaktır.