Araba almayı planlayanlar otomobil piyasasındaki fiyat değişikliklerini yakından takip ediyor. Hükümetin 6+6 hamlesi sonrası fiyatlar düştü. Özellikle indirim ve ÖTV beklentisi araç fiyatlarının yönünü aşağıya çevirdi. Otomobil almak isteyen vatandaşlar beklemeye geçerek araç alımını durdurdu. Bu durum da piyasada durağanlığa neden oldu. Uzmanlar araba fiyatlarının artmasının altında yatan sebeplerden bahsederek önümüzdeki süreçte gereken adımların atılmaması durumunda fiyatları tekrar yükselişe geçeceğini ifade etti. Uzmanlar araba fiyatlarını ne zaman normale döneceği hakkında da önemli değerlendirmelerde bulundu.

"FİYATLARA OTOMATİK OLARAK YANSIYOR"

Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce araba fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, "Otomotiv sektöründeki fiyatları etkileyen ülkemizde 3 tane parametre var. Bunlardan birincisi döviz kurudur. Döviz kuru arttığı zaman fiyatlar otomatik olarak artıyor. Özellikle euro kuru arttıkça fiyatlar artıyor. Euro kurunda bir gevşeme olursa fiyatlarda bir gerileme olabiliyor. İkincisi üretici firmaların maliyet artışları. Biliyorsunuz dünya enflasyonist bir ortamdan geçiyor. Dolayısıyla üreticiler de artan maliyetlerini fiyatlara yansıtıyorlar." dedi.


"FİYATLARDA GERİLEME OLABİLİR"

ÖTV düzenlemesinin fiyatlara olumlu anlamda etki edeceğini ifade eden Erce, "Üreticiler fiyatlarını arttırdığı zaman fiyatlar artıyor. Azaltması gündeme gelirse de fiyatlar otomatik olarak düşüyor. Bir de tabii bizim ÖTV yapımız. ÖTV yapımızı biliyorsunuz ÖTV matrahlarına göre farklı ÖTV oranlarına sahip. Bu ÖTV matrahlarında bir düzenleme olması lazım ki fiyatlarda bir düşme gerçekleşsin. Bizim bu noktadaki beklentimiz en son geçen sene ağustos ayında yapılmıştı. Daha sonra ocak ayında bir ufak düzenleme olmuştu. Artan kura paralel olarak ÖTV matrahlarının güncellenmesi gerekiyor. Bu yapılırsa fiyatlarda bir miktar gerileme olabilir." ifadelerini kullandı.

 "ARABA FİYATLARINI PATLATTI"

Otomobil yazarı Levent Köprülü ise, araba fiyatlarının neden arttığıyla ilgili konuşarak, "Bilindiği gibi çip krizi pandeminin başlangıcından beri devam eden bir konu. Çip krizi, çip üreten firmaların gerek sokağa çıkma yasakları gerek grevler, gerekse de yangınlar nedeniyle üretimlerini belli bir miktar kısması ve otomotiv üreticilerine verdikleri malları azaltarak elektronik eşyalara kaydırmaları gibi nedenlerden kaynaklanıyordu. Sonrasında özelikle otomotiv sektöründe pandeminin etkisiyle başlanan kişisel mobilite ihtiyacı otomobil fiyatlarını patlattı. Yeterli arz olamadığı için otomotiv talepleri karşılanamadı ve siparişler birikti. Bu da Türkiye dahil olmak üzere birçok ülkede otomobil fiyatlarına artmasına neden oldu." dedi.


2024'ÜN İLK YARISI İŞARET EDİLDİ

Çip krizinin ne zaman biteceği hakkında bilgi veren Köprülü, "Bu konuya çözümün 2022 yılı içerisinde bulunacağı söyleniyordu. Fakat bu giderek ötelenmeye başladı. Çünkü henüz yeni çip yatırımları yeterince devreye giremedi. Hala talebi karşılamaktan uzak görünüyor. Özellikle elektrikli araçlara yönelen üreticilerin daha fazla çip ihtiyacı duyması nedeniyle bu sorunun çözüleceğine ilişkin umutlar 2023'e ardından da 2024'e ertelenmek zorunda kaldı. 2024'ün ilk yarısını adres gösteren bir sürü yönetici var." ifadelerini kullandı.



FİYATLARIN ARTMASININ ARDINDA BİRÇOK SEBEP VAR

Çip krizinin yanında fiyatların artmasında birçok parametre olduğunu ifade eden Köprülü, "Ukrayna savaşının ortaya çıkması Ukrayna ve Rusya'dan yapılan yan sanayi tedariklerinin azalmasına neden oldu. Bu da bir takım üretim kayıplarına neden oldu. Bunun yanında küresel ticaretin pandemi sonrasında artması çeliğe talebin artması, çelik fiyatlarını fırlattı. Konteyner bulunurluğu azaldı. Lojistik pahalandı. Akaryakıt fiyatlarının artması nedeniyle birçok fiyatları tetikleyici etken söz konusu oldu. Ayrıca Avrupa bölgesindeki ana üreticilerin zamları otomobillerin Türkiye fiyatlarının da artmasına sebep oldu. Türkiye'de zaten otomobil fiyatları bir süredir yüksek seyrediyordu.


TÜRKİYE'DE ARABA FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR?

Neden derseniz? Türkiye'de vergilerde yapılan değişiklikler ve getiren bir takım düzenlemeler ister istemez araç fiyatlarını arttırdı. Bunun yanında maalesef kurda yaşanan çok ciddi yükselmeler söz konusu oldu. Araç bulunurluğu azaldığı için bugün siparişini verip 3 ay sonraya almaya kalktığınız aracın fiyatları arttı. Yine üreticilerin her ay yapmak zorunda olduğu zamlar nedeniyle bugünden 3 ay sonrası için fiyatlar katlanarak gitmeye başladı. Bir süre sonra otomobili yatırım olarak gören bireysel tüketiciler otomobilde kuyruk oluşturmaya başladı. Bu süreç ikinci el araba fiyatlarına da yansıdı." şeklinde konuştu.


EN UCUZ ARABA 380 BİN LİRA

İkinci el otomobil fiyatlarıyla ilgili de konuşan Köprülü, "İkinci el araba fiyatları da yukarı çıkmaya başladı. Hatta ikinci ele yönelik 6 ay ve 6 bin kilometre kuralı bu yüzden getirildi. Özellikle lüks araçların fahiş fiyatlarla satıldığı söylenerekten böyle bir karar verildi. Bir de elbette şu var; ÖTV matrahları normalde 6 ayda bir yenilenmesi gerekirken şu an maalesef ocak ayından bu yana herhangi bir yenileme söz konusu olmadı. Dolayısıyla düşük dilimlere giren araç sayısı giderek azaldı. Hatta bazı dilimlerde hiç kalmadı. Bugün en ucuz otomobil 380 bin lira civarından başlıyor." dedi.


ARABA FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?

Araba fiyatlarının düşüp düşmeyeceği konusunda da konuşan Köprülü, "Çip krizinin 2023 içerisinde bilemediniz 2024'ün ilk yarısında çözülebileceği söyleniyor. Ama diğer etkenlerin çözülüp çözülmeyeceği şuan belirsiz. Ukrayna savaşı hala devam ediyor. Çelik fiyatları hala daha artmaya devam ediyor. Bu arada yurt dışında lojiktik ve konteyner bulunurluğunda yaşanan kısıtlamalar devam ediyor.

TEKRAR UÇUŞA GEÇEBİLİR

Dolayısıyla otomobil fiyatlarında en azından Türkiye açısından söyleyeyim ÖTV matrahında herhangi bir düzenlemeye gidilmediği taktirde özellikle tedarikte bir ferahlama olacağını bu sene içerisinde düşünmüyorum. Önümüzdeki yılın sonuna kadar olabileceğini öngörmüyorum. Fiyatlar değdiğim gibi sadece tedarik krizine bağlı değil. Öncelikle ÖTV matrahının ayarlanması ve yeniden güncellenmesi gerekiyor. Yeniden güncellenmesi halinde otomobil fiyatlarında düşüşler olacaktır. Ama bu da bir süre idare edebilir. Çünkü dediğim gibi hem dövizdeki artışlar hem maliyetlerdeki artışlar ve Avrupa'daki enflasyonist bir takım gelişmeler araç fiyatlarındaki artışların tekrar başlamasına neden olabilir diye düşünüyorum." dedi.