Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar,, mayt yani toz akarları ile ilgili büyük uyarıda bulundu. Yazın en çok çocukları etkileyen maytlar ile ilgili çok önemli bir haberimiz var.

Mayt Nedir?

Mayt başka adıyla bir toz akarı, milimetrenin sadece dörtte biri ile üçte biri kadar bir boyuttadır. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu canlılar, mikroskop altında incelendiğinde beyaz böceklere benzemektedirler. Sekiz bacağı vardır ve örümcek gibi eklembacaklılardandır.

Toz akarları, 20 ila 25 santigrat derece sıcaklıkta büyür. Ayrıca yüzde 70 ila 80 nem seviyesinden de hoşlanırlar. En az 13 tür akar vardır. Hepsi evinizin içindeki çevreye iyi adapte olmuşlardır. Esas olarak, insanlardan her gün dökülen minik deri parçalarıyla beslenirler. Bu deri parçaları mobilyaların, halıların, yatak takımlarının ve hatta doldurulmuş oyuncakların iç katmanlarına kadar uzanır. Bunlar akarların yaşadığı yerlerdir. Ortalama bir yetişkin kişi günde 1.5 gram deri dökebilir. Bu bir milyon toz akarını beslemek için yeterlidir.

akarlar_ve_mite

Prof. Dr. Satar günlük kullanılan yerlere dikkat çekerek "Alerjiye neden olan yapıları, bazı özel proteinlerdir. Toz akarlarının dışkılarında, salgılarında, yumurtalarında, hatta ölü vücutlarında bile insanlara alerji yapan protein benzerindeki yapılar. Bunlara ev ortamında özellikle kumaş, kilim, halı, battaniye, yastık ve şilte yüzeylerinde rastlanabilir"  dedi.

752x397-dustmites2

 Prof. Dr. Satar sözlerine şöyle devam etti. "Sıcak buhar ile mücadele ettiğinizde, yukarıda saydığım eşyaları 60 santigrat derece üzerinde yıkandığınızda, bunlardan kurtulma şansımız var. Daha çok karanlık ve nemli yerleri tercih ediyorlar. Dolayısıyla bizim evlerimizi havalandırmamız gerekiyor. Evi havalandırmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bunların bazı türleri de insan derisi altında da yaşayabiliyor. Bunlar da yine birtakım alerjilere sebebiyet verebiliyor. Ve deri üzerinde çok ciddi lezyonlara neden olabiliyorlar" diyerek açıkladı.