İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV) Başkanı Prof. Carlo Doglioni, 7.7'lik ve 7.6'lık Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonucunda Anadolu Levhası'nın 3 metre kaydığını belirtti. Uydu verileri geldiğinde bu kaymanın ne kadar olduğu daha net anlaşılacağını bildirien bilim insanı kaymanın daha fazla olabileceğini de söyledi.

Doglioni, “Anadolu levhası, hem yer kabuğuna göre hem de Avrasya levhası ve Arap levhasına göre güneybatı yönünde ilerliyor. Aslında her gün ilerliyor. Birkaç mikron ilerliyor ama yıl sonunda bu birkaç santimetreyi bulabiliyor” diye belirtti.

Prof. Carlo Doglioni, iki depremin birbirine yakın ve çok büyük olduğunu belirterek: “Uydu verilerini elde ettiğimizde daha net göstergelere sahip olacağız. Dolayısıyla şu anda sismik verileri tersine çevirebilir ve bunlar üzerinden hareketi hesaplayabiliriz. Bizim hesaplarımız ve Amerikan Jeolojik Servisi’nin hesapladığı ilk tahminlere göre, bu segment boyunca kaymanın 3 metre uzunluğunda olduğuydu ancak daha sonra bu kırılma yayıldı, böylece sistemin de hareketi devam etti. Bu kırılma ile ikincisi arasında metre sayısı da kesinlikle artacaktır.” dedi.