Altın, yatırımcıların karmaşık ABD verileri ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın bugün yapacağı önemli konuşma öncesi Fed yetkililerinin daha fazla faiz artışını destekleyen açıklamalarıyla haftayı ufak çaplı bir yükselişle kapatmaya hazırlanıyor.

Spot altın, 3 gün boyunca değer kazandıktan sonra Cuma günü hafif bir gerileme yaşadı. Değerli metalin yaşadığı toparlanma, Fed’in enflasyonla mücadele politikasını sıkılaştırmasıyla resesyon risklerine ilişkin belirsizliğin yaşandığı bir dönemde geldi.

ABD’de büyümeye dair ana göstergeler ilk yarıda iki farklı yönü işaret ederek görünümle ilgili tartışmaların artmasına neden oldu.

Altın, Ukrayna'daki savaşın ilk şokunun etkisini kaybetmesi ve Fed'in faiz oranlarını artırarak faiz getirmeyen değerli metalin cazibesini köreltmesiyle bu yıl yaklaşık yüzde 4 değer kaybetti.

Türkiye saatiyle 17.00’da Jackson Hole toplantısında açılış konuşmasını yapması planlanan Powell’ın, ABD fiyat baskıları yüksek kalmaya devam ederken sıkılaştırmaya devam etme kararlılığını yeniden ifade etmesi bekleniyor.

Fed St. Louis başkanı James Bullard, yetkililerin hızlı hareket etmesi ve politika faizini yüzde 3,75'ten yüzde 4'e yükseltmesi gerektiğini söyledi.

Bununla birlikte, Fed Kansas City Başkanı Esther George, Fed'in henüz faizleri ekonomi üzerinde baskı oluşturacak seviyelere yükseltmediğini ve yüzde 4'ün üzerine çıkarmak zorunda kalabileceğini söyledi.

Geçtiği bir bilgi notunda, “Biz hala Fed’in 2023 başlarına dek faizleri yüzde 4 seviyesine çıkarmasını bekliyoruz” diyen ABN-Amro Bank NV Altın Stratejisti Georgette Boele göreceli olarak daha güçlü bir dolar beklediklerini ancak altındaki düşüşün mütevazı olacağını söyledi. Stratejist bankanın yıl sonu fiyat tahmininin 1700 dolar seviyesinde olduğunu belirtti.