Altın alacaklar fiyatlardaki değişimi merakla takip ederken son haftalarda piyasada sert hareketler görülmeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırmasıyla birlikte başta emtialar ve hisse senetlerinde sert düşüşler görülmüştü. Ons altında ise son 2.5 yılın en düşük seviyeleri görülmüştü.


ALTIN FİYATLARI NEDEN DÜŞÜYOR?

İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tuna Çetinkaya altındaki düşüşün nedenleri milliyet.com.tr'ye anlattı: "Tüm dünyadaki enflasyon mücadelesi ekonomileri durgunlukla tehdit ederken, ABD’den gelen faiz artırımları doları güçlendirmeye devam ediyor.


Güçlenen doların karşısında hiçbir enstrümanın duramadığını görüyoruz. Petrol, altın, riskli tüm varlıklar kayıplar verirken, pozisyonlar en kıymetli olana, yani paraya kayıyor. Altın da bu durumdan fazlasıyla nasibini alan varlıkların başında. Aslında güvenli liman denen altın durgun ekonomik dönemde daha güven duyulan dolara yeniliyor.


ONS ALTIN 1600 DOLARA DOĞRU GİDİYOR. BU SEVİYENİN ALTINI GÖRMESİNİ BEKLİYOR MUSUNUZ?

Ons altın 1600 dolar seviyelerinden destek bulabilir çünkü orada teknik olarak dip arayışı var ve eğer haber akışı buna yönelik gelişirse altın bu bölgelerden düşüşü geçici olarak durdurma fırsatını değerlendirir.


Altın tercih etmek istiyorsanız gram altın daha isabetli olacaktır. Hem güçlü dolardan hem de tepki verme ihtimali olan altın fiyatlarından bir karma pozisyon elde etmiş olursunuz. Çünkü TL ile alacağınız gram altın aslında hem dolara hem de onsa tabi olduğundan riski biraz daha düşük olabilir.


YIL SONU İTİBARIYLA ALTIN PİYASASINDA YÖN NE OLUR?

Bunun cevabi başta Amerika'nın enflasyonuna ve Fed'in ne derece şahin olacağına bağlı. Fed bile yıl sonunda ne durumda olacağını öngörmekte zorlanıyor. Önden yüklemeli faiz artışları ile enflasyonun ipini yakalama amacında.


Ons altında 1600 dolar seviyesi destek. Olası tepkilerde 1690-1710 ilk direnç bölgesi olarak öne çıkıyor. Gram altında ise 950 lira seviyesini destek olarak görüyoruz. 995-1000 lira seviyeleri ise ilk önemli direnç olarak karşımıza çıkıyor.”


Gram altın yeni güne 962 lira seviyelerinde başladı. Ons altın ise 1623 dolar seviyelerine kadar geriledi.