Altın fiyatlarında son dakika gelişmesi geldi. Piyasalarda gözler ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 13-14 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek olan faiz kararında olacak. Fed’in politika faizini 50 baz puan artırması bekleniyor. Fed son 4 toplantıda da üst üste 75 baz puanlık bir artırıma giderek politika faizini 15 yılın zirvesine çıkarmıştı.

Öte yandan geçtiğimiz hafta Fed Başkanı Jerome Powell aralık ayında gerçekleştirilecek olan toplantıda politika faizinin yavaşlatılabileceğini söylemişti. Bu durum doların küresel çapta zayıflamasına yol açarken, altın fiyatlarında yükseliş hız kazanmıştı.

ONS ALTIN 5 AYIN ZİRVESİNDEN DÖNDÜ
Haftanın ilk işlem gününe ons altın sert yükselişle başladı. 1810 dolara kadar çıkan ons altın 5 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Zirve seviyeyi gördükten sonra düşüşe geçen ons altın 1765 doları gördü.

Salı ve çarşamba günleri bir miktar toparlanan ons altın 1790 dolara kadar yükseldi. Ons altın çarşamba gününü 1787 dolardan tamamladı.

ONS ALTIN HAFİF GERİLİYOR
Bugüne 1787 dolardan başlayan ons altın şu dakikalarda önceki kapanış seviyesine göre hafif gerileyerek 1784 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 1781 dolar, en yüksek ise 1788 dolar seviyeleri test edildi.



GRAM ALTIN TARİHİ REKORDAN DÖNDÜ
Yurt içinde ise gram altın fiyatı haftanın ilk işlem gününde tarihi rekor seviyeyi gördü. Gram altın 1084 liraya kadar yükseldikten sonra 1058 liraya kadar geriledi. Salı ve çarşamba günleri toparlanma gösteren gram altın 1073 liraya kadar yükseldi.

Haftanın dördüncü işlem gününe 1070 liradan başlayan gram altın şu dakikalarda gerileyerek 1069 liradan işlem görüyor. Gram altında gün içerisinde en düşük 1067 lira, en yüksek ise 1072 lira seviyeleri test edildi.

YENİ REKOR İÇİN TARİH VERİLDİ 
Altın fiyatları fiyatları Amerikan Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın açıklaması sonrası tırmanışa geçerek haftayı rekor ile kapattı. Bugün ons altın 5 ayın zirvesini test ederken, gram altın yeni bir rekora imza attı. Piyasa uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın fiyatlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yıldırımtürk yeni rekor için tarih verdi.

PİYASA POWELL'IN AÇIKLAMALARINI İSTEDİĞİ GİBİ ALGILADI 
Piyasa uzmanı Yıldırımtürk, Powell'ın açıklamasının piyasa tarafından yanlış algılandığına vurgu yaparak, "Amerikan Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarını piyasalar algılamak istediği gibi algıladı.

Powell esasen bundan önceki konuşmalarından çok farklı bir şey söylemedi. Powell, 'Enflasyon düşene kadar faiz arttırımlarını sürdüreceğiz' dedi. 'Enflasyonda bir miktar düşüş var. Eğer bu düşüş eğilimi sürerse o zaman faiz arttırımlarını sınırlayacağız' dedi.

Piyasalar bu açıklamanın bundan sonra faiz arttırımları daha sınırlı olacak tarafını alarak. Bu açıklamayı iyimser şekilde yorumladı." şeklinde konuştu.

ONS YÜKSELİŞE GEÇTİ 
Yıldırımtürk, Powell'ın açıklamasının altın fiyatlarını desteklediğini ifade ederek, "Bu gelişme altın fiyatların destekledi. Ons altın 1760 dolar seviyelerinde geziyordu.

1760 doları geçince 1785 dolar civarını gördü. Bizim de tahminlerimiz bu yöndeydi. Nitekim ons altın 1800 doların üzeri seviyelerini gördü." ifadelerini kullandı.

GRAM ALTIN KRİTİK SEVİYEYİ AŞTI 
Gram altın ile ilgili açıklamalarda da bulunan Yıldırımtürk, "İç piyasada ise; dolar dış piyasada gerilemesine rağmen içeride gerilemediğini görüyoruz. Buna paralel olarak da altın fiyatlarının yükseldiğini görüyoruz. Altın fiyatları 1080 seviyesini görmüş durumda. Önümüzdeki süreçte de 1100 lira seviyelerini görüleceğini söyleyebiliriz." şeklinde konuştu


ÖNÜMÜZDEKİ HAFTALARDA ALTIN NE KADAR OLACAK? 
Gram altın için önümüzdeki dönemde tahminlerinden bahseden Yıldırımtürk, "Senenin son ayındayız. Gerek bireylerin, gerek kurumların döviz açık pozisyonlarının kapatılması sırasında dövizde bir miktar talebin oluşacağı düşünülüyor. Zaten sene sonu dolar/TL beklentileri 22 lira civarındaydı. Bunlar da devreye girerse önümüzdeki haftalar itibarıyla altın o zaman daha önce de belirttiğimiz 1200-1250 lira seviyelerine yükselebilir gibi görünüyor." şeklinde konuştu.

ALTINDA TARİHİ REKOR GELECEK Mİ? 
Altın fiyatında 1450 lira rekorunun gelip gelmeyeceği konusunda da açıklamalarda bulunan Yıldırımtürk, "Altının ons fiyatı 1875 dolar bandına gelirse sene sonu gram altının 1450 lira seviyelerine çıkma olasılığı var.Dediğimiz gibi ons altının yükselişi iç piyasada gram altını destekleyebilir. Eğer ons fiyatları 1850 dolar seviyesi üzerinde seyrederse iç piyasada da gram altın 1450 lira seviyelerini görebilir.

Bunun yanında önümüzdeki günlerde gerek ABD Merkez Bankası'nın faiz arttırımları gerek jeopolitik gerginliklerin ortaya çıkması durumunda yine altın fiyatları bu gelişmelerde etkilenerek daha yüksek seviyele çıkabilir." dedi.


ALTIN YATIRIMCISINA KRİTİK UYARI GELDİ 
Altın yatırımcısına uyarılarda bulunan Yıldırımtürk, "Bu fiyatlardan satımı çok önermiyoruz. Çünkü orta ve uzun vadede alımları önermiştik. Bu seviyelerden satış yapmak yerine orta ve uzun vade için alımı öneriyoruz." ifadelerini kullandı.

CUMHURİYET ALTINI NE KADAR OLDU? 
Önceki kapanışını 7,081,00 TL üzerinden yapan cumhuriyet altını 7.005,00 liradan alınıyor, 7.070,00 liradan satılıyor.

YARIM ALTIN NE KADAR? 
Önceki kapanışını 3,553.00 TL üzerinden yapan yarım altın 3.486,00 liradan alınıyor, 3.546,00 liradan satılıyor.


ÇEYREK ALTIN NE KADAR OLDU? 
Çeyrek altın, son kapanışını 1.776,00 TL seviyesinde yapmıştı. Son olarak 8 Aralık itibariyle 1.748,00 liradan alınıyor, 1.773,00 liradan satılıyor.

TAM ALTIN NE KADAR, KAÇ TL? 
Tam altın 8 Aralık günü 6.926,00 TL alış, 7,004,00 TL satış fiyatından el değiştiriyor.