ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın para politikasının gevşetilmeyeceğini, enflasyonu düşürmek için faizin artırılmaya devam edeceğini açıklamasının ardından altın düşüş eğilimini sürdürdü.

Bloomberg'in haberine göre sarı metal bir ayın en düşük seviyesine geriledi ve beşinci aylık düşüşe doğru ilerliyor. Altın dört yıldır ilk kez böylesi uzun bir düşüş eğilimi içine girmiş oldu.


ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın geçen hafta enflasyonu dizginlemek için ihtiyaç duyulan sıkı para politikasının “”sorun” yaratabileceğini söylemesi, Fed’in geçmişte yaptığı gibi piyasaları rahatlatacak şekilde adım atacağı beklentisini zayıflattı.

Piyasa genelinde risk iştahındaki düşüş yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü doları desteklerken doları başlıca altı para birimi karşısında ölçen dolar endeksi 109,40 ile Temmuz ayında gördüğü zirveyi de aşarak 20 yılın yeni zirvesine ulaştı.

Güçlü dolar ise altını baskılayan en önemli etken oldu. Doların faiz getirisinin artması altını elde tutmanın fırsat maliyetini artırması bu dönemde altının satıcılı seyir izlemesine neden oluyor. Ancak uzmanlar küresel ekonomideki risklerin altının güvenli liman yönünü desteklediği görüşünde.

27 TEMMUZ'DAN BU YANA EN DÜŞÜK SEVİYE
Bloomberg'in verilerine göre spot altın yaklaşık yüzde 1 değer kaybederek bugün ons başına 1721 dolara kadar geriledi. Bu, 27 Temmuz'dan bu yana kaydedilen en düşük seviye.

Fed'in faiz oranlarını artırması, faiz getirisi olmayan metalin cazibesini köreltiyor. Bununla birlikte güçlenen dolar da altının düşüşünde rol oynadı.

İki yıllık ABD tahvil getirisi 2007'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

UZMANLAR BASKILI EĞİLİMİN SÜRMESİNİ BEKLİYOR
İntegral Yatırım Forex ve VİOP Bülteni’nde konu ile ilgili yapılan değerlendirmede Powell’ın açıklamaları sonrası doların altın fiyatlarını baskıladığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:


“Daha yüksek faiz oranları, doları artırırken, getirisi olmayan külçeyi elde tutmanın fırsat maliyetini artırır. Dolayısıyla böyle bir ortamda ons altında baskılı eğilimin sürmesini bekleriz. Buna karşın küresel piyasalarda yaşadığımız risklerin varlığı ons altının güvenli liman özelliğini ön plana çıkarıyor. Ons altındaki düşüşlerin sınırlı kaldığını ancak genel eğilimin baskılı olduğunu söylemek mümkün”

BU SEVİYELERE DİKKAT
Osmanlı Yatırım Fx bülteninde ise konu ile ilgili değerlendirmelerde altının 1728 dolar seviyesinin altında kalması durumunda aşağı yönlü gevşemelerin sürebileceği belirtildi. Değerlendirmede şu ifadeler kullanıldı:

Gün içi yukarı yönlü hareketlerde 1728,02 seviyesi takip edilebilir. Bu seviyenin geçilmesi durumunda 1734,76, 1747,19 ve 1753,94 dirençleri önemli hale gelebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1715,59, 1708,84 ve 1696,41 destek seviyeleri olarak izlenecektir.

ALTINDA SON DURUM
Bununla birlikte gram altın halihazırda 1007 TL seviyesinden işlem görüyor. Cumhuriyet altını 6 bin 783 TL alış ve 6 bin 885 TL satış, çeyrek altınsa 1636 TL alış ve 1673 TL satış seviyesinden işlem görüyor