Cumhurbaşkanı adaylığı belirsizliği sebebiyle eleştirilerin odağında bulunan Altılı Masa, seçim beyannemesini resmen açıkladı. Geçtiğimiz hafta 11'incisi İYİ Parti ev sahipliğinde gerçekleştirilen Altılı Masa toplantısı sonrasında yapılan açıklamada Ortak Politikalar Mutabakat Metni konusunda anlaşma sağlandığı duyurulmuştu.

Yoksullukla mücadeleden kadın haklarına,  kamuda israfla mücadeleden tersine beyin göçüne, savunma sanayinden afet yönetimine, mesleki eğitimden konut ve barınma krizine, uyuşturucuyla mücadeleden sınır politikalarına kadar hemen hemen her konuya değinilen ortak metin altı genel başkanın imzasını taşıyor. 

Bugün ATO Congresium’da düzenlenen tanıtım toplantısında "Ortak Politikalar Mutabakat Metni" kapsamında açıklanan vaatler içerisindeki 12 madde gündeme girdi. 9 başlıkta düzenlenen ortak metinden öne çıkan 12 madde ise şu şekilde:

1) Cumhurbaşkanlığına tahsisli yalı ve sarayları halkın kullanımına açılacak. Cumhurbaşkanlığı’na ait bazı uçaklar satılacak.

2) Seçim barajı yüzde 3’e düşürülecek.

3) Yolsuzluktan elde edilen ve yurt dışına kaçırılan gelirler ülkeye getirilecek, bu çerçevede ‘Malvarlıklarının Geri Alınması Ofisi’ni kurulacak.

4) Türkiye Varlık Fonu kapatılacak.

5) Bakan yardımcılıkları gidecek, müsteşarlar gelecek

6) Yerel yönetimlere atanan kayyumlar gidecek.

7) Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kurulan, finans ofisi, insan kaynakları ofisi vb ofisler kapatılacak.

8) İstanbul’a taşınmaya hazırlanan Merkez Bankası, tüm ofisleri ile Ankara’ya dönecek.

9) Kur Korumalı Mevduat sistemi bitirilecek.

10) Usulsüzlük ve yolsuzluk tespit edilen Kamu-Özel İşbirliği projeleri için varsa kamuyu zarara uğratan yüklenici şirketler, bunların ortakları ve sorumlu şahıslarla ilgili yasal işlemleri başlatılacak ve oluşan zararların ilgililerinden tahsili sağlanacak.

11) Borsa’da manipülasyon ve yolsuzluk iddialarına ilişkin incelemeler başlayacak.

12) YÖK kaldırılacak, üniversiteler kendi yönetimini kendi seçecek, denetimi kendi öğretim üyeleri yapacak.