Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Maliye Bakanı ve Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Başkanı Christian Lindner, SPD Eş Genel Başkanı Saskia Esken ve Yeşiller Partisi Eş Genel Başkanı Omid Nouripour ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında hükümetin enerji krizine ve fiyat artışlarına karşı alacağı önlemleri açıkladı.

Alman halkının yüksek enerji fiyatlarından, artan yaşam maliyetlerden ve geleceklerinden “endişe” duyduğunun bilincinde olduğunu ifade eden Scholz, “Ülkemiz zor bir dönemden geçiyor. Bu gerçeğin ifadesi edilmesi lazım.” dedi.

Olaf Scholz, hükümetinin de bu konularda (artan yaşam maliyetleri) kaygılı olduğunu vurgulayarak, bu zor duruma Rusya-Ukrayna savaşını sebep olduğunu savundu.

Almanya Başbakanı Scholz, “Rus savaşının sonuçlarını hepimiz hissediyoruz. Tüm Avrupa ve tüm dünya sonuçları hissedecek.” ifadesini kullandı.

‘RUSYA GAZ SÖZLEŞMELERİNİ İHLAL EDİYOR’
Söz konusu savaşın enerji tedarikinde de etkisi olduğuna işaret eden Scholz, “Rusya gaz sözleşmelerini ihlal ediyor ve uzun süredir tedarik sözleşmelerini yerine getirmiyor. Soğuk Savaş döneminde geçerli olan şey artık geçerli değil. Putin’in Rusya'sı artık güvenilir bir enerji tedarikçisi değil. Bu yeni realitenin bir parçasıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Scholz, Alman hükümetinin bu duruma önceden hazırlandığını belirterek, bu dönemi atlatmak için gaz depolarını doldurmaya devam ettiklerini ve kömür santrallerini çalıştırdıklarını ve LNG terminalleri kurmayı hızlandırdıklarını söyledi.

“Kimseyi yalnız bırakmayacağız” sözünü yineleyen Scholz, yapıcı görüşmelerle hükümetteki partilerin alınacak önemler konusunda anlaştığını kaydetti.

Almanya Başbakanı Scholz, Rusya'nın gaz sevkiyatını azaltması için bir sebebin bulunmadığına işaret ederek, Rus gazına yönelik yaptırımların bulunmadığını anlattı.


Halkın üzerindeki mali yükün azaltılması için üçüncü paketi hazırladıklarını ve kapsamının 65 milyar Euro olduğunu bildiren Scholz, bu rakamın daha önce açıklanan iki paketin toplamından fazla olduğunu aktardı.

10 AYDA ÜÇÜNCÜ YARDIM PAKETİ
Almanya'nın koalisyon ortakları, Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) tarafından söz konusu yardım paketine ilişkin hazırlanan 13 sayfalık belgede de, “yüksek enerji fiyatlarının hızla artan yükü nedeniyle hane halkı ve şirketler için zamanında ve orantılı bir rahatlama gerekli” denilerek, paketin toplam değerinin “65 milyar Euro’nun üzerinde” olduğu ifade edildi.

Bugün açıklanan paketin, Alman hükümetinin yükselen enerji fiyatlarına karşı 10 ayda hazırladığı üçüncü paket olması dikkati çekti.

Önceki paketlerinin her birinin değeri 30 milyar Euro’nun üzerindeydi. Bu paketlerle, geçici bir süre için akaryakıt vergileri belli bir miktar kaldırılarak, artan enerji fiyatlarının vatandaşlara yansımasını azaltmak için vergi mükellefi her çalışana bir defaya mahsus 300 Euro ödeme yapılmıştı. Toplu taşımanın teşvik edilmesi için haziran-eylül döneminde aylık 9 Euro’ya tren, otobüs ve metroda geçerli sınırsız toplu taşıma bileti sunulmuştu.

300 EURO ÖDEME
Üçüncü pakette ise artan enerji faturalarının karşılanmasına yardımcı olmak için emeklilere tek seferlik 300 Euro’luk, öğrenciler ve kursiyerler için de 200 Euro bir ödeme bulunuyor.

Söz konusu pakette, ülke çapında haziran-eylül döneminde uygulanan 9 Euro’luk aylık biletin halefi olacak yeni bir toplu taşıma bileti getirilmesi öngörülüyor.

Pakette, çocuk yardımının birinci ve ikinci çocuk için ayda 18 Euro artırılması, temel tüketim için elektrik fiyatlarının düşürülmesi ve şirketlere yönelik mevcut destek programlarının 31 Aralık 2022’ye kadar uzatılması planlanıyor.

Alman hükümetinin son yardım paketinin, Rus enerji şirketi Gazprom'un Kuzey Akım boru hattından doğal gaz sevkiyatının belirsiz bir süreliğine durdurulduğunu açıklamasından iki gün sonra gelmesi de dikkati çekti.

ENERJİ FİYATLARINDA SAVAŞ ETKİSİ
Almanya'da gaz ve elektrik fiyatları, Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası Moskova’ya uygulanan yaptırımların etkisi ve doğal gazda tedarik endişeleri nedeniyle yükseliyordu.

Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip Almanya, Moskova'nın Kuzey Akım 1 doğal gaz boru hattı üzerinden gaz akışını durdurma kararının tetiklediği sarmal bir enerji kriziyle karşı karşıya bulunuyor.

Doğalgazın aylık vadeli satış fiyatı 25 Ağustos’ta megavatsaat başına 300 Euro’nun üzerine çıkmıştı.

Almanya’da gelecek yıl teslimatlı elektrik kontratının fiyatı, Rusya’nın doğalgaz arzını kısmasıyla artan enerji krizinin etkisiyle 29 Ağustos’ta ilk kez 1.000 avroyu aşmıştı.

Ülkede enerji maliyetlerindeki artış, enflasyonu yukarı yönlü körüklerken, hane halkı ve şirketler üzerinde de baskıyı artırıyor.

Almanya’da, temmuzda yüzde 7,5 olan yıllık enflasyon, enerji ve gıda fiyatlarındaki son yükselişle ağustosta yeniden yüzde 7,9’a çıkarak 1974’ten bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı.

Hükümet, enerji krizini daha da hafifletmek için temel enerji ve çevre politikalarının birçoğunu gevşetmeyi planlanıyor.

Alman hükümeti, Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte başlayan enerji krizinde yüksek doğalgaz ve elektrik faturalarını hafifletmek için fatura desteği ve tasarruf gibi çeşitli tedbirlerin yanı sıra daha önce kapatılması planlanan kömür ve nükleer santrallerini faal hale getirerek gaz depolarını hızla doldurmak gibi çeşitli adımlar atıyor.

ALMANYA’NIN GAZ ACİL DURUM PLANI
Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip olan ve Rusya'ya gazda en fazla bağımlı ülke konumundaki Almanya’da hükümet, kıtadaki “gaz krizinin” ortasında ülkenin 3 aşamalı Gaz Acil Durum Planı’nın 2’nci aşaması olan “uyarı” seviyesini 23 Haziran'da etkinleştirmişti.

Almanya’nın Gaz Acil Durum Planı, erken uyarı, uyarı ve acil durum olmak üzere üç seviyeden oluşuyor ve aşamalara göre piyasada alınacak tedbirleri içeriyor.

Rusya’dan gelen doğal gazın kesintiye uğrama ihtimaline karşı Gaz Acil Durum Planı’nda erken uyarı seviyesi etkinleştirilirken, bir sonraki seviyenin etkinleştirilmesi halinde doğalgaz dağıtımında devlet kontrolü öngörülüyor.

Bu arada, Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı, Almanya’daki doğalgaz depolama tesislerinde doluluk oranının Rusya’dan gelen gaz miktarının önemli ölçüde azalmasına rağmen yüzde 85’in üzerine çıktığını bildirdi.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nda sonra yapılan yeni düzenleme, Alman doğal gaz depolama tesislerinin 1 Ekim’e kadar en az yüzde 85 oranında dolu olmasını şart koşuyor. (AA)