Kamudanhaber- Özel haber

Murat Kenan Erdem

Son zamanlarda çok eleştirildi. Tabiri caizse, yerden yere vuruldu. Ali Yalçın’ı en çok eleştirenler kervanında biz de yerimizi aldık… Maaşından, kullandığı hizmet aracının modeline, söylediklerinden söylemediklerine… Hatta söylemekte geç kaldıklarına kadar en sert şekilde eleştirdik. Bundan sonra yine eleştirecek miyiz? Şüphesiz eleştireceğiz. Çünkü O, Türkiye’nin hatta Avrupa’nın en büyük memur konfederasyonunun genel başkanı. Sadece söyledikleri ve yaptıkları değil söylemesi gerekirken sustukları ve yapması gerekirken yapmadıkları da haber değeri taşıyor.

Ama bugün öyle bir işe imza attı ki görmezden gelemezdik… “Yiğidi öldür, hakkını teslim et!” düsturunca bunu da görmek zorundaydık. Objektif habercilik bunu gerektirirdi.

Dün bu sayfalardan: “Temsil, ağırlama ve seyahat giderleri faturalara yansıyacak.” başlıklı bir haber paylaştık. Haberin içeriğinde; elektrik şirketlerinin temsil, ağırlama ve seyahat gibi giderlerinin vatandaşın faturasına eklenmesi yönünde karar alındığı yazıyordu. Elektrik şirketlerinin temsil, ağırlama ve seyahat giderleri vatandaşın faturasına yansıtılacak. Bu giderler arttıkça vatandaşın ödeyeceği fatura da kabaracaktı. Elektrik Dağıtım Tarifesinin Düzenlenmesi ile Perakende Satış Tarifesinin Düzenlenmesi hakkındaki iki ayrı tebliğ Resmi Gazetede yayımlanmış; her iki tebliğle, 2021 ila 2025 arasındaki 5 yıllık dönemde elektrik dağıtım şirketleriyle elektrik tedarik şirketlerinin yaptıkları masrafların vatandaşın faturasına ne şekilde yansıtılacağı belirlenmişti.

Fatih Ergin’in ifadesiyle: “Elektrik şirketleri yiyip, içip, gezecek; faturası bizim eve gelecek.” ti. Sadece bu da değil; bu şirketlerin üye oldukları derneklere ödeyecekleri aidatlar da elektrik faturalarına yansıyacaktı.

Ali Yalçın, işte tam burada devreye girdi. Ali Yalçın’ın Genel Başkanlığını yaptığı MemurSen’e bağlı EnerjiBirSen konuyu yargıya taşıdı.

Ali Yalçın twiter hesabından:

“Elektrik dağıtım şirketlerinin, idari giderlerini vatandaşa fatura etmesine neden olan EPDK kararı, Enerji-Bir-Sen’imiz tarafından yargıya taşınmıştır.” açıklamasını yaptı.

Açıklama da: “Resmi Gazete’de yayımlanan kurul kararıyla birlikte elektrik dağıtım şirketlerinin idari giderleri tüketicilerin faturalarına yansıtılacak. Yapılan değişiklikle tüketicilerin elektrik faturalarında %1’lik yeni bir artış olması bekleniyor. Enerji Bir-Sen, konuyu Danıştay’a taşıyarak iptal edilmesini talep etti.” ifadeleri yer alıyor.

EnerjiBirSen’in açıklamasının devamında: “Kararı incelediğinizde “elektrik dağıtım şirketlerinin şirket bünyesinde iş yapmalarını teşvik” olduğunu görebiliyoruz fakat bu teşvikin vatandaşın cebine direkt olarak zam şeklinde yansıtılmasında bir kamu yararı veya sosyal devlet ilkesi anlayışı göremiyoruz. EPDK’nın öngördüğü tarifede; "(malzeme gideri+ personel gideri+ araç kira gideri+ araç bakım onarım gideri+ diğer idari gidereler), (özel güvenlik gideri+ arıza- bakım- onarım gideri+ teknoloji gideri+ sayaç okuma gideri+ ödeme bildirimi bırakma gideri+ kaçakla mücadele gideri+ sayaç sökme takma gideri+ diğer idari giderler)" gibi kalemlerle birlikte şirketlerin neredeyse her türlü masrafı hesaplamaya dahil edilmiştir. Bu şekilde bir uygulamanın, yani hiçbir gerekçe gösterilmeden bu tür masrafların tüketiciye mal edilmesinin tüketici haklarını ihlal etmektedir” denilmekte.

Ali Yalçın bu karşı çıkışla;

Üyelerinin özlük haklarını korumaktan ibaret sendikal anlayışı bir üst çıtaya taşıyarak sadece üyelerinin değil tüm vatandaşların olumsuz etkileneceği bir uygulamaya, cesurca karşı duruş sergilemiştir.

Üstelik muhalif bilinen sendikaların sustuğu bir dönemde; aynı sosyolojik tabanı paylaştığı hükûmetin, doğrudan sendikal alana dahil olmayan bir uygulamasını yargıya taşımak gerçekten cesaret gerektiren bir duruştur.

Ali Yalçın, bu cesur duruşu göstermiştir. Kendisini tebrik ediyor. Haklı tepkisini paylaşarak: “Helal olsun, Ali Yalçın!” diyoruz.

Murat Kenan ERDEM