Geçen eğitim ve öğretim döneminin ikinci yarısında, 4-5 bin lira olan öğrenci taşıma ücretlerine akaryakıt fiyatlarındaki artışı gerekçe göstererek zam farkı isteyen okul servisi yapan şirketler, yeni dönem için de yıl boyu verilecek hizmetin karşılığında 12-15 bin lira arasında ücret belirledi.

Salgının etkileriyle 2021-2022 Eğitim ve Öğretim Yılı başında yaşanan sıkıntılı süreç, ara tatilin ardından başlayan 2’nci dönemde farklı bir boyuta gelmişti. Okul servisi yapan şirketler ve kendine ait araçlarla çalışan esnaf, akaryakıta gelen zamlardan dolayı velilerden zam farkı istemişti.

2021-2022 Eğitim ve Öğretim Yılı’nın ilk ders zili öncesi velilerden mesafeye göre 4-5 bin lira taşıma ücreti alan okul servisi işletmecileri, yaklaşık bin lirayı bulan zam farkı almışlardı.

FİYAT FARKI ORANTISIZ OLARAK BULUNDU

Özellikle özel okullardaki taşıma ücretlerinde yaşanan zam farkı talebine veliler tepki gösterirken, 2022-2023 eğitim ve öğretim dönemi için servis fiyatlarına rekor denilebilecek oranda zam yapıldı.

Adana’daki bazı özel okullarda yeni eğitim dönemindeki taşıma ücreti 12-15 bin lira olarak belirlendi. Günlük gidiş-geliş yaklaşık 30 kilometreyi bulan taşıma ücretlerinin yıl boyunca 15, 6-7 kilometrelik mesafenin ise 12 bin TL olması ise kilometre farkında “orantısızlık” şeklinde yorumlandı. Veliler, özel okullardaki taşıma ücretlerinin kontrol altına alınmasını istedi.

Özel okullara hizmet veren taşıma şirketlerinin yöneticileri, rekor fiyat artışının ile ilgili “Biz özel okullara hizmet veriyoruz. Her serviste rehber personel görevlendiriyoruz. Rakamlar ise okul yönetiminin bilgisi dahilinde belirleniyor. Çok kısa mesafe ise dikkate alınmıyor.” dediler.

FİYATLARI UKOME BELİRLİYOR 

Okul servisi ücretleri, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısıyla belirlenirken, ücret belirlenme aşamasında çeşitli maliyet kalemlerindeki artışlar dikkate alınıyor.

Şu anki mevcut tarifede en alt limit olan 0-1 kilometre arası aylık 554 lira olarak fiyatlandırılırken, 25 kilometreyi aşan her kilometre başına 11 lira 62 kuruş ödeme yapılıyor. Ayrıca okul öncesi eğitim, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin servislerinde rehber personel zorunluluğu bulunuyor.