Eski Milli Eğitim Bakan Yardımcısı şu an Ak Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem 5 Ekim 2022 Çarşamba bugün TBMM'de İYİ Parti Grubu adına İsmail Koncuk tarafından öğretmenler ile ilgili verdiği Meclis araştırması üzerine AK PARTİ Grubu kürsüde yaptığı konuşmada sendikaların oluşturduğu havanın öğretmenlerimizin nezdinde hiçbir itibarının olmadığını bilmenizi istiyorum dedi.

İşte Meclis Tutanaklarına yansıyan o konuşmalar

AK PARTİ GRUBU ADINA ORHAN ERDEM (Konya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; İYİ Parti Grubu adına İsmail Koncuk Vekilimizin öğretmenlerimizle ilgili verdiği Meclis araştırması üzerine AK PARTİ Grubu adına söz almış bulunuyorum. Hepinizi saygıyla hürmetle selamlıyorum.

İSMAİL KONCUK (Adana) - Pardon, ses kısık mı ya? Duyamıyoruz.

BAŞKAN - Ses gayet gür de yani...

Orhan Bey, biraz daha yüksek sesle lütfen, Sayın Koncuk duyamıyormuş.

ORHAN ERDEM (Devamla) - 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü, öğretmenlerimizin gününü de kutluyoruz. Tabii, 24 Kasımda ayrıca çok daha önemli kutlamalar olacak.


Tabii, bu meslek kanunu üzerinden görüşmeler oluyor. Bu Gazi Meclis, milletvekillerimiz çok önemli bir kanun çıkardı öğretmenlerimiz için, meslek kanunu. Tabii, bu kanun bitmiş değil.

MAHMUT TOĞRUL (Gaziantep) - Öğretmenler kabul etmedi Orhan Bey.

ORHAN ERDEM (Devamla) - Meclisimiz yine bu kanun üzerinde ileriki günlerde maddeler tahsis edecek, daha iyi iyileştirmeler yapacaktır ama altmış yıldır beklenen bir husus bu Meclis sayesinde gerçekleşti. Söylenen ne? "Öğretmenlerimiz arasında ikilik doğuracak." E, üniversitelerde öğrencilerimizi gönderiyoruz; araştırma görevlisi mi doçent mi profesör mü ders veriyor, hangimiz bunu soruyoruz?


BURCU KÖKSAL (Afyonkarahisar) - Aynı şey mi ya, aynı şey mi?

MAHMUT TOĞRUL (Gaziantep) - Başkan, orada aynı şey yok, bir sınavla olmuyor orada, tez hazırlıyorlar, yüksek lisans, doktora tezi. Böyle bir karşılaştırma olmaz ki. Hayret bir şey ya!

ORHAN ERDEM (Devamla) - Öğretmenlerimizin kariyerlerini daha anlamlı hâle getirecek bir kanun çıkardık. Bu kanunla hiçbir kurumda sınavsız bir yükselme yok. Öğretmenlerimiz de öğrencilerini sınavlarla yükseltiyorlar. Bu bakımdan...


MAHMUT TOĞRUL (Gaziantep) - Tez hazırlıyorlar Sayın Başkan.

ORHAN ERDEM (Devamla) - Hocam, bir dinle de ondan sonra konuş.

MAHMUT TOĞRUL (Gaziantep) - Ama doğru değil ki anlattığınız. Biz de o yollardan geçtik Sayın Başkan, biz de o yollardan geçtik.

ORHAN ERDEM (Devamla) - Şimdi, öğretmenlerimiz eğer sizin bu söylemlerinize itibar etselerdi...


HALİL ETYEMEZ (Konya) - Ya, dinle ya! Sonra konuşursun ya! Dinle ya, konuşuyor.

MAHMUT TOĞRUL (Gaziantep) - Ama yanlış söylüyor.

ORHAN ERDEM (Devamla) - Değerli milletvekillerim, eğer öğretmenler Genel Başkan Sayın Kılıçdaroğlu'nun çıkıp bir de "Bu sınava girmeyin." demesine rağmen bu sözlere, bu konuşulanlara itibar etseydi yüzde 95'i başvurur muydu uzmanlığa, yüzde 94'ü başöğretmenliğe başvurur muydu?

MAHMUT TOĞRUL (Gaziantep) - Açlığa mahkûm ederseniz başvurmak zorunda kalıyor.


ORHAN ERDEM (Devamla) - Ve yüzde 99'u eğitimini tamamladı, şu an kasımdaki sınava hazırlanıyor.

MAHMUT TOĞRUL (Gaziantep) - O eğitimi gördünüz değil mi yazın?

ORHAN ERDEM (Devamla) - Bu konuda burada oluşturulan havanın, sendikaların oluşturduğu havanın öğretmenlerimizin nezdinde hiçbir itibarının olmadığını bilmenizi istiyorum.

MAHMUT TOĞRUL (Gaziantep) - Kime soracağız sendikalara sormayacağız da?


ORHAN ERDEM (Devamla) - Ve biz, öğretmenlerimize yapılacak hiçbir iyileştirmenin, rakamın yeterli olmadığını biliyoruz. Ülkemizin kaynaklarının elverdiği en yüksek miktarları vermeye çalışıyoruz. 15 Ocakta 3600'le birlikte uygulamaya girdiğinde...