Sigorta başlangıç tarihi 9 Eylül 1999'dan önce olanları ve emekli olmak için gereken prim günü ve sigortalılık süresi şartını sağlamış olsa dahi yaşından dolayı emekli olamayanları kapsayan çalışmada yavaş yavaş sona geliniyor. TBMM'de basın açıklaması gerçekleştiren AK Parti'li Akbaşoğlu, EYT teklifinin bugün TBMM'ye sunulduğunu belirtti.

EYT'nin Şubat ayında yürürlüğe gireceğini söyleyen Akbaşoğlu, başvuruların e-Devlet üzerinden alınacağını şu sözlerle açıkladı:

''Biz bugün teklifimizi sunduk. Resmi Gazete’de yayınlandığında yürülüğe girecek. 5 milyon vatandaşımızı süreç içerisinde etkileyecek. 2 milyon 500 bin çalışanımız 2023 yılı içerisinde emekliliği hak edecek. Emekliliği hak edenler tercihini kendisi yapacak. İnşallah bu hafta Plan Bütçe Komisyonu’nda bunu görüşmeyi planlıyoruz. En geç haftaya salı veya çarşamba günü EYT’nin yasalaşmasını öngörüyoruz. Şubatta yasalaşarak yürürlüğe girecek. Emeklilik başvuruları ise e-Devlet üzerinden yapılacak.''

EYT'lilerin alacağı maaş konusuna değinen AK Parti'li Akbaşoğlu, emeklilere ödenen en düşük maaş olan 5.500 TL miktarının EYT'liler için de geçerli olduğunu şu sözlerle belirtti:

''EYT’liler az maaş alacak iddiası çarpıtmadır. EYT’lilerin daha az maaş alma durumu söz konusu değil. Sayın Cumhurbaşkanımız paylaştı. En düşük emekli maaşı 5 bin 500 lira. Bunun altında kimse maaş almayacak. Bu konuda farklı bir değerlendirme doğru değildir.''