Sigorta başlangıç tarihi 9 Eylül 1999'dan önce olanları ve emekli olmak için gereken prim günü ve sigortalılık süresi şartını sağlamış olsa dahi yaşından dolayı emekli olamayanları kapsayan çalışmada yavaş yavaş sona geliniyor.

Dün Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen teklif, salı günü Genel Kurul'a gelecek çalışmanın aynı gün yasallaşmasını öngördüklerini belirten Akbaşoğlu, vatandaşların Resmi Gazete'de yayımladığı tarihte başvurularını E-Devlet'ten veya SGK'dan bizzat yapabileceklerini belirtti.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları ise şu şekilde:

''Arzu eden SGK'ye bizzat gidip başvuru yapabileceği gibi posta yoluyla da başvuru yapabilme imkanı söz konusu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız bunu kamuoyuna duyuracaktır. Bunun teknik altyapı çalışması da yapıldı."

"EYT'liler 1 Mart'tan itibaren emeklilik maaşını almaya hak kazanabilecekler."

"Biz de bu çerçeveyi kanun teklifine dönüştürmüştük. Mevcut olan üç şarttan yaş şartını kaldırmıştık. Zaten EYT platformlarının taleplerinin ana odak noktası buydu. Bunun yanında tabii başka başlıklar altında farklı taleplerde bulunan toplumsal kesimler de söz konusu oldu. Biz bu konularla ilgili her zaman çalışmalarımızı, değerlendirmelerimizi yapageldik. Bundan sonra da toplumun sorunları bizim sorunumuzdur. Onlara çözüm bulmak da her zaman bizler tarafından ortaya koyulmuştur. Asgari ücreti, sözleşmeli personeli, 3600 ek göstergeyi Cumhur İttifakı olarak bizler yaptık. Bundan sonra sırasıyla bütün sorunlarla ilgili değerlendirmelerimizi yapacağız."

EYT teklifiyle ilave şartlar getirildi

"EYT teklifiyle ilave şartlar getirildi" iddiasına ilişkin Akbaşoğlu, "Bu, külliyen yalan, iftira. Hukuken dezenformasyon anlamında kamuoyunu yanıltmaya dönük bir yanlış. Asla yeni, ilave şart getirmiyoruz, daha önceden var olan üç şarttan yaş şartını tamamen kaldırıyoruz. Şart ilave etmiyoruz, tam tersine yaş şartını kaldırıyoruz. İşin hakikati budur, bunun dışında hiç kimseye itibar edilmemesi lazım. Muhalefet, bu konuyu sabote etme, değersizleştirme noktasında çarpık bir zihniyetle, EYT'lilerin sevincini ortadan kaldırmaya dönük bir tutumla hareket ediyor." dedi.

Kademeli prim desteği getirildi söylemleri yalan

"Teklifimizle kademeli prim sistemi getirildiği şeklindeki söylem yalan, iftira. AK Parti'den önce çıkan kanun üç şart getirmişti; sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş şartı. Biz bu üç şarttan yaş şartını ortadan kaldırarak 2 milyon 250 bin insanımızın 2023 içinde emekli olabilmek hakkını getiriyoruz. Allah'ın izniyle aileleriyle beraber 10 milyon insanımıza dokunmuş oluyoruz. Sigortalılık süresini 9 Eylül 1999'dan öncesine taşıyabilen bütün kardeşlerimizin, çalışanlarımızın, 3-5 sene sonra bu yasadan yararlanabilme haklarını getiriyoruz. Onların da yaklaşık 5 milyon çalışanımız olduğunun bilinmesini istiyorum. Bu konuda herkes müsterih olsun."